Contracepția - Cum acționează anticoncepționalele în organism?

Contracepția – Cum acționează anticoncepționalele în organism?

ANTICONCEPȚIONALE
Anticonceptionale – Avantaje. Riscuri. Administrare
iulie 9, 2020
Dr. Ioan Boleac: teste şi analize recomandate înainte de sarcină
iulie 29, 2020

CONTRACEPȚIA – Printre cele mai des folosite metode de contracepție se regăsește administrarea pilulelor. Odată cu începerea vieții intime, tinerele trebuie să știe care sunt posibilele riscuri (sarcină nedorită) și cum pot fi evitate.

Pilulele contraceptive au prezentat, odată cu evoluția medicinei, o mulțime de schimbări pentru reducerea riscurilor adverse. Ba mai mult, studiile ne-au demonstrat, de-a lungul timpului, că anticoncepționalele au efecte impresionante, în afară de întreruperea unei sarcini nedorite, pe care fiecare doamnă și domnișoară ar trebui să le cunoască.

Contracepția – Cancerul Endometrial

În ceea ce privește cancerul endometrial (cea mai frecventă formă de cancer uterin) , studii precum cel realizat de Universitatea Harvard, ne aduc la cunoștință faptul că administrarea anticoncepționalelor diminuează riscul de cancer endometrial cu 12% în primul an și cu 50% după cca. 5 ani.

Contracepția – Cancerul Ovarian

De asemenea, studiile au observat o scădere a riscului de cancer ovarian de până la 50%, încă din primul an. Efectul protector al pilulelor rămâne activ chiar și după întreruperea administrării lor.

Sindromul Ovarelor Polichistice

Pilulele contraceptive s-au dovedit a fi benefice și în Sindromul Ovarelor Polichistice (PCOS). PCOS este cea mai frecventă afecțiune asociată cu anovulatia cronică, ce intereseaza între 8 si 13% dintre femeile de vârstă reproductivă, iar până la 70% dintre femeile afectate rămân nediagnosticate ( mai multe informații despre PCOS: https://bit.ly/3gZkYe9 )

Contracepția – Care sunt principalele tipuri de contraceptive și cum acționează?

Anticoncepționale
Anticoncepționale

Contraceptivele Orale Combinate (COC)

Metodă de contracepție pe termen lung. Prezintă două componente: un estrogen și o progestină.
„Funcționează prin îngroșarea mucoasei cervicale pentru a bloca sperma, precum și prevenirea ovulației” – Wendy Goodall McDonald, ginecolog Chicago.

ESTROGENUL

Cel mai puternic dintre estrogenii naturali este estradiolul. Pe cale orală, estradiolul are o activitate redusă. De aceea, se folosesc produse precum etinil-estradiol și valerat de estradiol. La momentul actual, etinil-estradiol este cel mai folosit tip de estrogen.
Rolul Estrogenului:

 1. mărirea eficienței contraceptive
 1. evitarea sângerării

Pilulele doar cu progestin (POP)

Acest tip de pastile nu previne întotdeauna eliberarea ovulului. Conform ACOG (Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi), aproximativ 40% dintre femeile care folosesc acest tip ovulează în continuare.

Cum acționează POP?

 • îngroașă mucoasa cervicală pentru a preveni sperma de a ajunge la ovul
 • subțiază mucoasa uterină pentru a preveni un ovul fertilizat să se implanteze în uter

Mai multe informații despre Progestine: https://bit.ly/3099uhG

Anticoncepționale – RISCURI

Pilulele conțin hormoni care acționează precum cei naturali din corpul unei femei. Eficiența depinde, bineînțeles, și de cea care le administrează. Dacă sunt luate corect, anticoncepţionalele orale combinate sunt eficiente în cca 99,7% din cazuri. Este un număr impresionant și îmbucurător, însă suntem oameni, așa că știu că se poate întâmpla să uiți complet de pastile sau să le iei la o altă oră. Conform ACOG, acest tip de consum are o eficiență de 91%.

În ceea ce privește riscurile pe care le poate avea administrarea contraceptivelor, nivelul ridicat de estrogen este cel periculos. Ar fi bine să folosim preparatul cu cea mai mică doză de estrogen. Cele mai mari concentrații de estrogeni se regasesc în combinațiile trifazice.

RISC Tromboza Venoasă

Tromboza reprezintă formarea unui cheag de sânge care ajunge într-o zonă vitală. Tromboza venoasă asociată cu COC este cea mai des întâlnită la femeile supraponderale/obeze. De asemenea, fumatul are o implicație majoră în apariția afecțiunii.

Mai multe informații despre Riscul de Tromboză Venoasă: https://bit.ly/3099uhG

IMPORTANT: Așa cum am menționat și mai sus, anticoncepționalele trebuie luate în fiecare zi, la aceeași oră! Îți este dificil să îți amintești? Îți poți pune o alarmă la telefon, pentru a fi sigură că vei respecta programul.

Contracepția – Care sunt avantajele anticoncepționalelor?

 • reducerea riscului de cancer ovarian
 • reducerea riscului de cancer endometrial
 • reducerea riscului de cancer colorectal
 • efecte benefice asupra Sindromului Ovarelor Polichistice
 • menstruație regulată
 • reducerea durerilor din timpul menstruației
 • reducerea riscului de a dezvolta chisturi ovariene
 • protecție împotriva imflamațiilor pelvine ( infecție a uterului, trompelor uterine și a ovarelor )
 • reducerea migrenelor

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Pe final, vreau să discutăm puțin despre 2 dintre cele mai des întâlnite întrebări legate de anticoncepționale.

 1. ANTICONCEPȚIONALELE ÎNGRAȘĂ? – Pilulele contraceptive NU îngraşă. De-a lungul timpului, au fost realizate numeroase studii pe acest subiect. Care au fost rezultatele? Se pare că numărul femeilor care se îngraşaseră în timp ce foloseau pilulele a fost asemănător cu cel al femeilor care au slăbit. Se poate întâmpla ca unele doamne și domnișoare să acuze o retenţie mai mare de apă DOAR în primele 3 luni.
 2. DACĂ IAU ANTICONCEPȚIONALE, MAI TREBUIE SĂ FOLOSIM PREZERVATIVUL? – Pilulele sunt suficiente, însă doar în cazul unei sarcini nedorite. Este important ca, pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală, să se folosească în continuare prezervativul.