Sarcină & Naștere

Îți dorești o sarcină sănătoasă și o naștere ușoară?
Cu ajutorul unei asistențe medicale specializate, totul va fi sub control.

Susținere și asistență de la începutul sarcinii, pe parcursul ei, la naștere și în perioada postnatală.

Consultații obstetrică

O consultație obstetricală este făcută în acel moment în care sarcina este dorită sau deja în stare incipientă și presupune examinarea organelor genitale externe pentru ca apoi să poată fi realizată examinarea ce pune diagnosticul sarcinii. Se utilizează ecografia transvaginală.

Această consultație obstetricală va cuprinde:
 -  Inspecția zonei genitale în poziție ginecologică;
 -  Examenul cu valve
 -  Tuseul vaginal propriu-zis.

Este recomandat ca acest tip de consultație să fie făcută periodic, astfel încât să puteți preveni orice risc. Veți primi pe întreaga perioadă a sarcinii suport și sfaturi utile.

Naștere vaginală
Naștere prin operație cezariană

MAI MULTE SERVICII
Consiliere și investigații inainte de concepție

În momentul în care vă hotărâți să faceți un copil, este recomandat să faceți câteva vizite la medic, pentru a vă asigura că totul merge cum ați dori dumneavoastră. Primele verificări sunt pentru a detecta dacă suferiți de boli cu transmitere sexuală, de infecții sau daca există probleme cum ar fi anemiile, tensiune prea scăzută, dereglări glicemice.
Rolul ginecologului este de a analiza fiecare parte a sistemului reproducător pentru a avea siguranța că ambii parteneri sunt pregătiți din punct de vedere medical pentru a concepe un copil. Pentru orice problemă sau îndoială, prezentați-vă la medic!

Plan de naștere

Puteți să adresați întrebări pentru a afla cât mai multe informații referitoare la modul de naștere, pentru a fi pregătite pentru acest moment.

Consiliere postnatală

După naștere, mai ales dacă esti o mămică tânără, este normal să ai nevoie de niște răspunsuri la întrebările despre cum să îți îngrijești bebelușul, cum să abordezi situațiile dificile pe care le vei întâlni pe parcursul drumului tău ca proaspătă mămică.

Ecografie confirmare sarcină

Diagnosticul de sarcină se poate confirma doar în situația în care, după ce un test de sarcină iese pozitiv, se va efectua un consult ginecologic care va avea ca rezultat răspunsul pozitiv sau negativ.

Consiliere nutriție și stil de viață

Pe perioada în care sunteți însărcinată, alimentația are un rol extrem de important. Sănătatea ta și a bebelușului trebuie prețuite cât mai mult cu putință, iar o nutriție corespunzătoare și un stil de viață activ vă poate aduce doar beneficii.

Ecografie obstetricală, biometrie fetală și doppler

Ecografia este una dintre investigatiile imagistice intrate de mult timp in arsenalul diagnostic al medicilor. Si a devenit practic indispensabila. Ca obsterician-ginecolog, daca nu stii sa faci ecografie, esti legat de maini si de picioare.
La ce ne ajuta ecografia in urmarirea sarcinii? Este esentiala in evaluarea starii de bine a fatului, este usor de facut, nu este invaziva, nu este nociva pentru copil.
In practica, eu recomand gravidelor efectuarea urmatoarelor ecografii:
-la 6-7 saptamani de sarcina, pentru: confirmarea unei sarcini intrauterine, confirmarea activitatii cardiace a embrionului, evaluarea varstei gestationale, diagnosticul si evaluarea unei sarcini multifetale, etc;
-la 11-14 saptamani de sarcina, ecografia de morfologie fetala de trimestru 1, care face parte din screeningul genetic al sarcinii, pentru depistarea anomaliilor cromozomiale (dintre care cea mai cunoscuta este trisomia 21 sau sindromul Down);
-optional la 16 saptamani de sarcina, ecografie de biometrie fetala si de evaluare a colului uterin; tot acum se poate confirma si sexul copilului (el poate fi stabilit si cu prilejul ecografiei de morfologie fetala de trimestru 1, dar pentru ca organele genitale externe ale copilului se formeaza in totalitate la 14 saptamani, procentul de estimare gresita este mai mare la morfologie decat la 16 saptamani);
-la 21-23 saptamani de sarcina, ecografia de morfologie fetala de trimestru 2, pentru detectarea eventualelor malformatii si anomalii de dezvoltare ale copilului;
-la 28 saptamani de sarcina, ecografie de biometrie fetala (ce evalueaza dimensiunile si greutatea bebelusului) si examen Doppler;
-la 32-33 saptamani de sarcina, ecografia de morfologie fetala de trimestru 3;
  -la 35-36 saptamani de sarcina, ecografie de biometrie fetala si Doppler;
-apoi, la fiecare 7-10 zile o ecografie de biometrie fetala si Doppler, pentru a evalua starea de bine a fatului; de ce asa de des? pentru ca la aceasta varsta a sarcinii, lucrurile se pot schimba mult mai rapid decat la inceputul sarcinii.
Trebuie sa mentionez cateva lucruri:
-in primul rand, acestea sunt ecografiile "standard" ale unei sarcini fara probleme deosebite; daca sarcina nu evolueaza bine si apar complicatii, pot fi  necesare oricand alte ecografii, tintite pe anumite parti ale corpului copilului, sau pe anexele fetale (adica placenta si lichidul amniotic), sau pe colul uterin, etc.
-in al doilea rand, recomand ca ecografiile de morfologie fetala sa fie efectuate de catre un medic specializat in acest gen de examinare ecografica a fatului;
-in al treilea rand, consider "optionala" ecografia de morfologie fetala de trimestru 3, ea putand fi inlocuita de catre o ecografie de biometrie fetala si examen Doppler; de ce spun asta? pentru ca in realitatea financiara trista a tarii noastre, nu orice cuplu isi permite sa plateasca 3 ecografii de morfologie fetala in sarcina, si in acest caz putem renunta la examinarea morfologica in ultimul trimestru si sa efectuam doar morfologiile de trimestru 1 si 2, care sunt esentiale.

Control postnatal

Acest control are o importanță deosebită pentru evaluarea stării tale de sănătate după naștere, mai ales că ai trecut printr-o perioadă grea și ai suferit multe transformări fizice și mentale. Este foarte important să mergi la control pentru că sigur te vei simți mai liniștită și vei putea afla și cum decurge recuperarea ta.