Mituri despre viața intimă - Întrebări & Răspunsuri pentru adolescenți
Mituri despre viața intimă – Partea 1
fertilitatea feminină
Fertilitatea Feminină – Afecțiuni & Cauze
ianuarie 12, 2021
Mituri despre viața intimă – Partea 2
februarie 22, 2021
fertilitatea feminină
Fertilitatea Feminină – Afecțiuni & Cauze
ianuarie 12, 2021
Mituri despre viața intimă – Partea 2
februarie 22, 2021

Mituri despre viața intimă care sper să te ajute pe tine, adolescentule, să depășești mai ușor temerile și inhibițiile.

Așa cum am spus și cu altă ocazie, unul dintre principalele motive pentru care mi-am început activitatea online a fost pentru a combate numeroasele mituri despre sex, contracepție și fertilitate.

Romania are o nevoie puternică de educație medicală la modul general, dar și de educație sexuală. Deși în ultimii ani au fost făcuți niște pași timizi în această direcție, suntem încă departe de multe state europene.

După zece ani de când am terminat specializarea, încă găsesc surprinzătoare lipsa de cunoștinte din acest domeniu, a adolescentelor. Încă mă surprinde lipsa de comunicare din multe familii. Faptul că o adolescentă nu poate adresa surorii mai mari sau mamei întrebări care îi macină mintea, despre viața intimă sau contracepție, este extrem de îngrijorător. Întâlnesc zi de zi mituri despre despre viața intimă în care adolescenții cred și care, de cele mai multe ori, induc în eroare.

Cu acest prim articol, vreau să vin în întâmpinarea voastră și să vă ofer răspunsurile care vă trebuie. Cu siguranță se mai pot găsi și alte mituri despre viața intimă pentru adolescenți și întrebari, dar am încercat să strâng cât mai multe.

MITURI DESPRE VIAȚA INTIMĂ – Q&A:

1. De ce elimin și cheaguri de sânge când sunt la menstră?

Cheagurile de sânge înseamnă doar că menstra este mai abundentă în acea zi. Dacă este o diferență mare între menstre, adică dacă observi că ultimele menstre au fost mult mai abundente decât cum erai obișnuită, adresează-te medicului ginecolog!

2. Mărimea sânilor poate fi influențată prin “tratamente naturiste”?

Nu, adică nu s-a demonstrat nicioadată acest lucru. De fapt, toate terapiile “naturiste” au în comun acest lucru: nu există studii, nu s-a demonstrat nimic științific. De aceea se găsesc la plafar sau în piață, și nu la farmacie! Sânii fiecarei femei au mărimea condiționată de zestrea genetică a persoanei respective. Mărimea lor variază în timpul unei luni, odată cu variațiile hormonale. Variază și odată cu variațiile în greutate.

3. Este normal dacă nu am orgasm la contactul sexual?

Da, așa sunt o parte dintre femei. Unele (se pare că majoritatea!) nu au orgasm în urma penetrării vaginale, ci doar în urma stimulării clitorisului…

4. Am folosit pilula de a doua zi și am avut o sângerare la câteva zile după. Este normal?

Da, se poate întâmpla să apară o sângerare sau spotting în prima lună după tratament; nu este un motiv de îngrijorare.

5. Ce inseamnă dacă mi-a întârziat menstra după ce am folosit pilula de a doua zi?

Pilula de a doua zi poată să ducă la întârzierea menstrei, dar asta poate fi și un semn de sarcină (adică pilula nu a funcționa). Ar fi bine să faci, totuși, un test de sarcină.

6. Este normal ca vaginul să aibă un miros? Sau nu ar trebui să miroaă deloc?

Având în vedere că în vagin există o floră bacteriană pe care o considerăm firească, este normal ca vaginul să aibă un miros specific. Trebuie să mergi la ginecolog doar dacă apare vreo modificare a mirosului sau aspectului.

7. Care este cea mai bună metodă contraceptivă?

Nu există un contraceptiv despre care să putem afirma că este cel mai bun în toate situațiile. Pentru pacienta tânără (sub 30 de ani), sănătoasă, care nu fumează și are contact sexual regulat, cea mai bună metodă contraceptivă sunt anticoncepționalele orale.

8. Mi-am început viața intimă la 14 ani. Este prea devreme? O sa îmi afecteze organismul?

Nu există niciun studiu care să ne spună CÂND ar trebui să îți începi viața intimă. Modul în care o faci este cel care contează. În primul rând, ar fi bine să îți începi viața sexuală atunci când te simți pregătită și cu cine te simți confortabil. În al doilea rând, este esențial pentru sănătatea ta să te protejezi, pe de o parte de o sarcină nedorită, pe de altă parte de bolile cu transmitere sexuala. În al treilea rând, informează-te din surse sigure despre metodele contraceptive, ca să vezi care ți-ar fi cea mai potrivită și care sunt limitele protecției pe care o oferă fiecare.Legea în România consideră că tinerii sunt suficient de maturi pentru a-și da consimțământul pentru actul sexual după vârsta de 15 ani. Ultimul studiu pe care l-am citit despre tinerii din România spunea că vârsta la care ei își încep viața sexuală a scăzut sub 17 ani. Nu, sexul nu o să îți afecteze organismul, nu o să te îmbolnăvești, cu condiția de a te  proteja.

9. Când fac sex cu iubitul meu, nu folosim metode de contracepție, doar că el nu termină în mine. Este sigur?

Metoda “retragerii”, cum mai este numită, este puțin eficientă și cred că este răspunzătoare pentru multe sarcini nadorite. Pe langa asta, nu te protejează de SIDA, hepatite și alte boli de acest tip.

10. Dacă folosim ca și contracepție prezervativul, pot totuși să iau HPV?

DA! Asta este o intrebare care mi s-a adresat extrem de des, iar răspunsul este extrem de simplu: deoarece prezervativul nu poate împiedica în totalitate contactul direct cu pielea sau mucoasa genitală. NU poate proteja 100% împotriva infecției HPV. Totuși, dacă este folosit corect, prezervativul te protejează de bolile cu transmitere sexuală ca hepatitele B și C, sifilisul, SIDA.

11. Este adevărat că pot să rămân însărcinată dacă am contact sexual când sunt la menstră?

Da, este adevarat, dar șansele sunt extraordinar de mici! Se știe că spermatozoizii își păstrează funcția în tractul reproductiv feminin maximum 80 de ore. Ca să rămâi gravidă,  ar trebui ca acel contact să fie în ultimele zile de menstră, persoana respectivă să aibă un ciclu scurt (caracteristic premenopauzei, când fertilitatea este mult diminuată!) și ovulator, iar spermatozoizii să supraviețuiască până la ovulație. În concluzie, șansele sunt la fel de mari ca cele de a câștiga la loto! Deși nu ai cum să rămâi însărcinată în momentul menstruației, este adevărat ca poți confunda cu menstra o sangerare care a apărut dintr-un alt motiv, si asta se întamplă mai ales la femeile care au un ciclu neregulat. Adică poți sângera cand ovulezi (de regulă sangerarea este net mai redusa cantitativ decât o menstra), dacă ai un chist ovarian, daca ai facut o anexita sau daca iei anumite medicamente. PS. Sexul la menstra predispune si la tot felul de infecții genitale…

12. Am folosit deja a patra oară în anul acesta pilula de a doua zi. Ce șanse am să pățesc ceva rău?

Nu, nu riști să pățești ceva rău. Așa cum am menționat și in articolul pe care l-am scris despre acest subiect, contracepția de urgenta nu are efecte adverse pe termen lung. Pe de alta parte, deși sunt împotriva acestui mit, asta nu înseamnă că vă îndemn să folosiți ca metodă obișnuită de contracepție pilula de a doua zi. Aceasta metoda trebuie să rămână ca ultima opțiune, în cazul unui accident ca ruperea prezervativului sau dislocarea diafragmei, sau în cazul nefericit al unui viol.

13. Prietenul meu a ejaculat ultima oara pe mine și nu m-am spălat decât după o oră. Dacă sperma s-a scurs înspre vaginul meu, aș putea rămâne gravidă?

Teoretic da, dar șansele sunt la fel de mari ca și cele de a castiga la loto.  Aceste lucruri nu se întâmplă de fapt în viața reală.

14. Am facut pentru prima data sex cu iubitul meu, dar acum el nu mai crede ca eram virgina, pentru ca nu a curs deloc sange. Ce pot sa-i spun?

Se întâmplă destul de des ca atunci cand are loc deflorarea, partenera să nu piarda sânge sau să piarda doar o cantitate foarte mică de sânge. Poți să-i spui că asta s-a întamplat datorita lui, pentru că gradul de permisivitate a țesuturilor tale este strâns legat de calitatea preludiului.

15. Este adevărat că după dezvirginare o să mi se mărească sânii?

Nu, nu este adevarat ?

16. Este adevărat că trebuie să fac un set de analize pentru a vedea ce anticoncepțional mi se potrivește?

Și acesta este un mit extrem de întâlnit. Multe persoane își închipuie că atunci când medicul ginecolog le indică un set de analize în vederea prescrierii anticoncepționalelor, aceste analize vor indica exact care contraceptiv de la farmacie este cel mai bun pentru ele. FALS!! Acele analize sunt indicate pentru a vedea dacă ești sănătoasă și dacă nu ai contraidicații pentru a utiliza anticoncepționale orale. Dacă lucrurile stau bine, atunci pur și simplu vom alege un contraceptiv microdozat dintre zecile care se comercializeaza in farmacie. Pentru mai multe informații, te invit pe https://ioanboleac.ro/noutati/, unde vei găsi 2 articole detaliate

17. Am 16 ani și încă nu mi-a venit menstruația…este normal?

Menarha reprezintă primul ciclu menstrual al unei fete. Vârsta la care apare menarha se exprimă de obicei în relație cu vârsta debutului pubertății, dar asta nu face decât să ne încurce de fapt. Vârsta la care apare menarha variază în funcție de populația din care faci parte. În linii mari, menarha apare rareori mai devreme de 10 ani și tot rareori mai târziu de 16 ani. În cazul tău, daca menarha nu a aparut până la 16 ani, ar fi cazul să mergi la un consult ginecologic și endocrinologic.

18. Am 25 de ani și ciclul meu variază între 50 și 60 de zile, este normal?

Nu, nu este normal. Menarha (aparitia primului ciclu menstrual) este urmata de un interval de 5-7 ani in care ciclul menstrual “se normalizează”, adică variază din ce în ce mai puțin. Lungimea ciclului menstrual normal se încadrează în intervalul 21-35 de zile; doar 1% dintre femei au un ciclu cu o lungime ce nu se încadrează în acest interval. Daca menstra ta vine la 50-60 de zile la varsta de 25 de ani, este destul de clar că nu este normal și ar trebui să mergi la un ginecolog

19. Folosesc tampoane interne, dar uneori mă jenează când mă mișc. Înseamnă că nu îl introduc suficient de adânc?

Într-adevar, tamponul intern ar trebui introdus cat mai adanc in vagin; daca nu este introdus profund, poate jena la asezare sau la unele miscari.

20. Dacă folosesc tampoane interne, pot să îmi afectez ovarele?

Tamponul intern NU poate leza organele genitale interne (adică uterul, trompele uterine si ovarele). Acesta este doar un mit, că dacă îl introduci suficient de adânc, poți leza ovarele. Tamponul se oprește in porțiunea terminală a vaginului, nu poate să intre în uter sau să ajungă la ovare. De ce? Pentru că orificiul colului (partea prin care uterul se termină în vagin) are doar câțiva milimetri. Astfel, tamponul nu poate intra, fizic, în uter. Un alt mit despre viața intimă hilar este că s-a pierdut odată un tampon intern în organismul unei femei. Trecând de caracterul anecdotic al acestei povești, este pur și simplu o invenție.

Acestea sunt primele mituri despre viața intimă despre care am dorit să discut. Va urma o serie cu încă 2 articole despre astfel de mituri, care sper să vă fie de un real folos.

Te invit și pe contul meu de Instagram, unde vei putea găsi răspunsuri zilnice la întrebări din sfera ginecologiei, despre viața intimă: !