Viața Intimă - Întrebări & Răspunsuri. Mituri contracepție
Mituri despre viața intimă – Partea 2
Mituri viața intimă
Mituri despre viața intimă – Partea 1
ianuarie 22, 2021
Dr. Boleac Ioan – invitat A7TV, De vorbă cu doctorul cu Consuela Bălașa
februarie 24, 2021
Mituri viața intimă
Mituri despre viața intimă – Partea 1
ianuarie 22, 2021
Dr. Boleac Ioan – invitat A7TV, De vorbă cu doctorul cu Consuela Bălașa
februarie 24, 2021

Mituri despre viața intimă care sper să te ajute pe tine, adolescentule, să depășești mai ușor temerile și inhibițiile.

Educația vieții intime este extrem de importantă pentru adolescenții și tinerii din România. Traversăm o perioadă în care, în ciuda evoluției și informațiilor care ajung la tineri într-un ritm alert, încă există frici și nelămuriri. Societatea ne-a făcut pe noi, părinții, să ne temem de astfel de discuții cu proprii copii, lucru care a dus către cifre îngrijorătoare în ceea ce privește nașterile și avorturile adolescentelor, precum și gradul de răspândire al numeroaselor boli cu transmitere sexuală.

De aceea, am selectat alte 20 de întrebări despre viața intimă, pe care le primesc atât la cabinet, cât și în mediul online, pe care am încercat să le explic pe înțelesul tuturor.

1. Cât de des trebuie să schimb tamponul intern?

Tamponul intern trebuie schimbat la 4-8 ore. Dacă îl folosiți o perioada mai mare de 8 ore, sângele care persistă în vaginul dumneavoastră va favoriza o infecție, care poate să conducă la complicații grave.

2. Răcesc foarte des la ovare, de ce mi se întâmplă asta?

Bun, “răceala la ovare” este o boală foarte des întâlnită la femeia româncă…Doar că nu există, este doar un mit!! Nu poți să răcești la ovare și nu poate să te doara ovarul, pentru că ovarul nu doare! Cea care doare este trompa uterină, atunci când este inflamată, adică ai o salpingită, sau toată anexa, când inflamația cuprinde întreaga anexa, și atunci ai o anexită!

Deci “răceala la ovare” = ANEXITĂ, adică inflamația anexei (care este constituită din ovar și trompa uterină corespunzătoare). Anexita nu se face de la frig, contrar părerii aproape generale, ci are aproape întotdeauna ca și cauza o infecție, cauzată de obicei de niște germeni numiti Chlamydia, Mycoplasma, gonococ, etc. Este adevărat că simptomele pot fi accentuate la frig, dar nu asta cauzează tot procesul.

Anexita trebuie diagnosticată la timp și tratată riguros cu antibiotic, pentru că dacă este lăsată netratată, procesul infecțios care trenează în locul respectiv poate duce la infertilitatea pacientei sau niște complicații foarte serioase, ca piosalpinx sau abces tuboovarian, care pun în pericol chiar viața pacientei!!

3. Am luat pilula de a doua zi de doua ori până acum, este vreo problemă? O să mai pot face copii?

Da, bineînțeles! După cum am mai spus, pilula de a doua zi nu afectează fertilitatea, ea doar amână ovulația. Dar dacă vrei să folosești o metodă contraceptivă pe termen lung, folosește cu încredere anticoncepționalele orale.

4. Am înțeles că pot folosi pilula de a doua zi doar de doua ori pe an…  este adevărat?

Nu, este doar un mit. Poți folosi pilula de a doua zi de mai multe ori pe an fără sa iti afecteze ulterior sanatatea sau fertilitatea. Dar dacă tu cauți contracepție pe termen lung, folosește anticoncepționalele orale.

5. Dacă iau pilula de a doua zi, asta înseamnă că omor sarcina?

Nu, nu omori sarcina. Pilula de a doua zi nu este abortivă, adică nu are loc un avort!! Tot ce face pilula este să amâne, sa intarzie ovulația; dacă sarcina s-a format deja, pilula de a doua zi nu mai este eficientă, trebuie din păcate să se apeleze la metode de îndepărtare a sarcinii (avortul medicamentos sau chiuretajul uterin).

6. Am folosit foițe contraceptive, ce părere aveți?

Foițele contraceptive fac parte dintre spermicide. Folosirea lor presupune mai multe lucruri: ele trebuie folosite anterior contactului sexual; au o perioadă scurtă de protecție, în jur de o oră; au o rată mare de eșec, de aceea nu le recomand!

7. Am 16 ani și mă masturbez destul de des… îmi afectează șansele de a avea un copil mai târziu?

Excelentă întrebarea, și asta este un alt mit extrem de întâlnit, impus în subconștientul nostru de părinți și de societate. NU, masturbarea nu afectează fertilitatea, nici la fete/femei, nici la băieți/bărbați!

8. Eu și soțul meu încercăm să avem un copil de 2 ani și nu reușim, îmi recomandați să merg și la Sovata?

Un alt mit al infertilitatii din România: mergeți la Sovata că acolo veți obține sarcina! FALS! In ciuda fatului ca exista medici cu specializarea FKT balneologie care practica tratamente de infertilitate în acea zona (?!?!), nu exista absolut vreun fundament științific care să sprijine așa ceva…În schimb, te poți întoarce cu o vaginită destul de neplăcută de la Sovata, după ce ți-ai introdus cu sârguință tampoane cu nămol în vagin!!!

9. Dacă fac mai multe proceduri FIV, voi ajunge mai repede la menopauză?

Nu, nu înseamnă asta. Sa explic un pic: ovulatia este un proces fiziologic, care se referă la selectarea unui singur folicul din ovar, folicul care se va sparge și va elibera un ovocit matur (celula sexuală feminină); medicația folosită în cazul unei proceduri de fertilizare in vitro duce la dezvoltarea mai multor foliculi, și astfel la obținerea mai multor ovocite mature. Eu consider ca procedurile FIV nu grăbesc intrarea la menopauza, ci salvează niște ovocite care altfel s-ar fi pierdut.

10.  E adevărat că pilulele contraceptive îngrașă?

Nu, nu îngrașă. Pentru că subiectul este unul sensibil, au fost realizate numeroase studii cu acest subiect; nu există vreun studiu care sa fi demonstrat o creștere semnificativă în greutate odată cu folosirea anticoncepționalelor orale. Se poate întâmpla însă ca unele femei să prezinte o retenție mai mare de apă la începutul utilizării pilulelor.

11.  Iau pilule contraceptive de 3 ani și nu am luat nicio pauză, e ok?

Da, e ok. Nu s-a demonstrat vreodată că ar fi nevoie de vreo perioadă de pauză, așa ca noi, medicii, nu avem un motiv științific pentru a recomanda o pauza. Mai mult, efectele adverse importante ale pilulelor nu sunt eliminate de către o pauză. Și se întâmplă des ca pauza respectivă să ducă la sarcini nedorite.

12.  Trebuie să încep o procedură de fertilizare in vitro, dar am înțeles că un copil obținut astfel este predispus să aibă malformații, este adevărat?

Nu, nu este adevărat. În prezent, considerăm că riscul de malformații majore sau anomalii genetice pentru copiii conceputi prin FIV este similar sau foarte ușor crescut fata de cel al copiilor conceputi natural (2-3% din sarcini).

13.  Eu și cu soțul meu încercăm să facem un copil. Dacă facem sex mai des, avem șanse mai mari să obținem o sarcină?

Nu, nu s-a dovedit acest lucru. Studiile au arătat că în cazul contactului sexual la fiecare 1-2 zile în timpul ferestrei fertile se obține cea mai mare rata de sarcini, dar rezultatele obținute prin contact sexual mai puțin frecvent, adică de 2-3 ori pe săptămână, sunt aproape echivalente.

14.  Este adevărat că în urma injectiilor pe care o să le fac pentru fertilizare in vitro pot face cancer ovarian?

Nu, nu este adevărat. Cele mai recente studii au infirmat orice legătură între medicația pe care o folosim pentru FIV și cancerul ovarian. Și putem sa privim lucrurile si astfel: se știe că femeile infertile au un risc crescut față de populația generală de a face cancer ovarian. O fertilizare in vitro care duce la obținerea unui copil, scade de fapt riscul de cancer ovarian al femeii respective.

15.  Eu am un ciclu regulat. Asta înseamnă că sunt fertilă, nu?

Nu, din păcate o menstruatie regulata nu poate exclude probleme de fertilitate. Astfel, un ciclu menstrual regulat sugerează puternic prezenta ovulatiei, dar nu poate fi considerat o dovada a ovulatiei. Iar pe de alta parte, lipsa ovulatiei este, de regula, însoțită de un ciclu menstrual neregulat, dar se poate asocia și cu un ciclu regulat.

16.  Am folosit pilule contraceptive timp de 5 ani, dar nu le mai iau de 3 ani. Asta înseamnă că sunt la risc pentru cancer de sân?

Nu, s-a dovedit că riscul cancerului de sân nu este influențat de utilizarea anterioară sau de durata utilizării contraceptivelor orale combinate.

17.  Dacă am făcut 2 avorturi în urmă cu câțiva ani, mai pot folosi pilula de a doua zi?

Da, și daca aveți întreruperi de sarcină în antecedente, puteți folosi pilula de a doua zi.

18.  Am uitat să iau pilula 2 seri la rând, mai sunt protejată?

Răspunsul se împarte în două: Dacă te aflai în primele 2 saptamani, trebuie sa iei cate 2 pastile în fiecare din următoarele 2 zile, apoi termini folia normal, luând câte o pilulă pe zi; nu trebuie neapărat, dar eu îți recomand să folosești protecție suplimentară în următoarele 7 zile. Dacă atunci cand ai uitat cele 2 pastile te aflai în a treia saptamana a foliei, nu mai ești protejată și ce trebuie să faci este sa începi o nouă folie în aceeași zi și sa folosesti protectie suplimentară timp de 7 zile.

19.  Viața Intimă – Prima dată când faci sex, doare? Mi-este foarte frică de durere.

Himenul este o membrană elastică ce închide parțial vaginul, fiind perforat pentru a permite eliminarea sangelui menstrual. La fete/femei, deflorarea (adica dezvirginarea) reprezinta ruperea himenului, in diferite puncte ale marginii sale. Intensitatea durerii resimțite la deflorare variază de la o femeie la alta, astfel încât unele femei nu simt deloc durere. Asta depinde de tipul și elasticitatea himenului. Intensitatea durerii mai depinde și de lubrifierea vaginului, așa că ai face bine dacă ai acorda o mare importanță preludiului actului sexual!

20.  Viața Intimă – Am făcut sex pentru prima dată cu prietenul meu, pot rămâne gravidă?

Răspunsul este DA, bineînțeles! Dacă nu te-ai protejat, poți rămâne gravidă și la primul contact sexual.

Aceasta a fost cea de-a doua parte din seria miturilor despre viața intimă despre care am dorit să discut. Așa cum am spus încă de la primul articol, va mai urma încă o serie serie despre astfel de mituri, care sper să fie de un real folos.

Prima parte:

Te invit și pe contul meu de Instagram, unde vei putea găsi răspunsuri zilnice la întrebări din sfera ginecologiei, despre viața intimă: !