Fertilitatea Feminină - Afecțiuni & Cauze Infertilitate
Fertilitatea Feminină – Afecțiuni & Cauze
Cum poți trata problemele apărute după sarcină sau nașterea pe cale vaginală
decembrie 3, 2020
Mituri viața intimă
Mituri despre viața intimă – Partea 1
ianuarie 22, 2021
Cum poți trata problemele apărute după sarcină sau nașterea pe cale vaginală
decembrie 3, 2020
Mituri viața intimă
Mituri despre viața intimă – Partea 1
ianuarie 22, 2021

Fertilitatea feminină este reprezentată de capacitatea unei femei de a aduce pe lume un copil, pe cale biologică. În special în ziua de astăzi, femeile sunt de părere că timpul este de partea lor și că vor putea concepe, fără probleme, un copil, la momentul potrivit. Nimeni nu se mai grăbește, iar cariera și partea financiară ocupă, din ce în ce mai mult, un loc fruntaș. Din păcate, o parte dintre cuplurile cu această mentalitate, ajung să se confrunte cu diferite probleme de infertilitate.
Chiar dacă în cele mai multe dintre cazuri apariția infertilității este rezultatul unui cumul de factori (alimentație, stres), astăzi discutăm despre efectul unor afecțiuni nedepistate si netratate la timp.
Astfel de lucruri se întâmplă pentru că afecțiunile despre care urmează să vă spun, nu prezintă simptome vizibile. Prin urmare, sunt descoperite târziu, poate chiar în momentul apariției complicațiilor.

Fertilitate Feminină

Fertilitatea Feminină – Cele mai comune boli

BOALA INFLAMATORIE PELVINĂ (BIP) – este o afecțiune importantă, ce se manifestă prin:

  • durere pelvină
  • febră
  • leucoree
  • tulburări urinare
  • tulburări de tranzit, greață, sângerări vaginale neregulate (mai rar)

BIP este cauzată. de cele mai multe ori, de bolile cu transmitere sexuală, precum:

  • infecții cu gonococ
  • chlamydii
  • mycoplasme

De asemenea, pot apărea în urma unor intervenții diagnostice sau terapeutice asupra uterului.

În cazul unui diagnostic pus mult prea târziu sau în cazul lipsei unui tratament, apare BIP reziduală. Aceasta implică o durere pelvină și afectează trompele uterine.

În interiorul trompei – zone de atrofie și scleroză, aderente ale mucoasei tubare.
În jurul trompei – aderente cu deformarea traiectului. Se ajunge la obstrucția distală sau la lipsa funcționării normale a trompelor.

Dintre afecțiunile cu transmitere sexuală, infecțiile cu Chlamydia si Mycoplasma sunt mai greu de detectat în stadiul incipient. Acestea prezintă simptome doar în 50% dintre cazuri.

ENDOCERVICITELE– infectii ale colului uterin

De cele mai multe ori nu prezintă simptome clare. Sunt cauzate de boli cu transmitere sexuală. În cazul în care nu se administrează un tratament adecvat, riscul de infertilitate sau de complicații în timpul sarcinii crește. Complicații posibile: nașteri premature, sarcini ectopice, avorturi spontane.

AFECȚIUNILE TIROIDIENE (hipotiroidia)

Fertilitatea Feminină

Acestea afectează în mod direct fertilitatea feminină. Astfel, femeile cu deficit de hormoni tiroidieni au șanse mai mici să rămână însărcinate. Dereglările tiroidiene cauzează tulburări ale menstruației și au efect direct asupra ovulației și greutății pacientei, ducând astfel la infertilitate.

BOALA CELIACĂ – absorbție deficitară a vitaminelor și mineralelor în intestin.

Afectează calitatea celulelor reproducătoare. Femeile care suferă de această afecțiune riscă să ajungă la menopauză mult mai repede.

ENDOMETRIOZA

Afectează fertilitatea feminină prin producerea de substanțe implicate în imunitate comunicarea intercelulară. În acest caz, fertilitatea este afectată prin 2 mecanisme: direct, prin formarea de aderente cu obstruarea trompelor uterine sau afectarea rezervei ovariene prin dezvoltarea unui chist endometriozic; indirect, prin producerea unor substante cu rol în imunitate și comunicarea intercelulară. 

Simptome endometrioză: dureri în timpul menstruației/contactului sexual, dureri abdominale și lombare, sângerări neregulate.

TULBURĂRI ENDOCRINE


Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine, iar asta pentru că este cea mai frecventă afecțiune asociată cu anovulația cronică.


Cum se manifestă?


Prin întârzierea sau absența menstruației pentru perioade lungi de timp, creștere în greutate, pilozitate excesivă, acnee.

INSUFICIENȚA OVARIANĂ PREMATURĂ

Apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înainte de vârsta de 40 de ani. Afecțiunea poate fi genetică, dar poate apărea și ca urmare a unor boli autoimune sau a unor intervenții chirurgicale asupra ovarelor. Se poate manifesta prin transpirații nocturne, dificultăți de concentrare, scăderea libidoului sau menstruații neregulate.

În concluzie, în cazul femeilor care se confruntă cu dificultăți în a deveni mame, problemele fiziologice se combină cu cele psihologice și creează, de cele mai multe ori, un cerc vicios. De aceea, îndemn întotdeauna să se apeleze cât mai rapid la un sprijin specializat, din partea unui medic în care să aveți, cu adevărat, încredere.

Mai multe informații despre Tratamentul Infertilității: https://ioanboleac.ro/tratamentul-infertilitatii/