Prima vizită la medicul ginecolog – Întrebări & Răspunsuri
octombrie 7, 2020Cum alegi medicul care îți va monitoriza sarcina? – Reportaj Antena 1
octombrie 23, 2020HPV sau virușii Papilloma sunt viruși cu transmitere sexuală; infecția genitală HPV se transmite prin contact direct, de obicei sexual, cu pielea sau mucoasa genitală, sau secreții/fluide ale unei persoane care prezintă negi sau infecție subclinică HPV (adică infecție ce nu se manifestă clinic).
Virușii Papilloma atacă pielea sau mucoasele diferitelor părți ale organismului și au diverse forme de manifestare. Indiferent de sex, un număr uimitor de oameni activi sexual contactează virușii papilloma. Cu toate acestea, doar o mică parte este conștientă de existența lor. Ei sunt ușor transmisibili, simpla atingere a leziunilor produse de HPV fiind contaminatoare.
Există peste 150 de forme de viruși papilloma. După puterea asocierii lor cu cancerul de col uterin, tulpinile HPV se împart în tulpini cu risc scăzut (Low Risk-HPV) și cu risc crescut (High Risk-HPV). Tulpinile LR evoluează în condiloame (tumori benigne ale tegumentelor și mucoaselor) și nu duc, de regulă, la cancer. În schimb, persistența infecțiilor HPV HR duce la apariția displaziilor (leziuni precanceroase care pot deveni maligne) sau cancerului organelor genitale, al anusului sau al regiunii orofaringiene (gură și corzi vocale).
Infecția cu HPV acompaniază de obicei debutul vieții sexuale și nu este o dovadă de promiscuitate. Majoritatea infecțiilor HPV, cu manifestare clinică sau nu, se rezolvă spontan, mai ales la adolescente sau femeile tinere.
Diagnoza virușilor papilloma
În cazul infecțiilor (veneriene) genitale, medicul ginecolog poate suspiciona infecția cu virușii papilloma, în urma examinării fizice. Aceasta poate fi urmată de alte forme de examinare.
Prin colectarea secreției provenite din colul uterin, testul Babeș-Papanicolau poate sugera existența infecției, chiar dacă verucile încă nu și-au făcut apariția. Tipajul HPV identifică genotipul virusului papilloma, folosindu-se de analiza probelor de secreție asemănătoare celor pentru testul Papanicolau.
Colposcopia mărește vizual suprafața colului uterin, astfel încât țesuturile infectate cu HPV pot fi vizualizate după aplicarea anumitor soluții. Colposcopia orienteaza biopsia cervicală. Aceasta are rolul de a identifica celulele canceroase sau precanceroase. Poți programa un consult aici: http://www.gynera.ro/en/echipa/dr-ioan-boleac/
Simptome cauzate de virușii papilloma
Se estimează că până la 3 sferturi din numărul femeilor active sexual au contactat măcar o dată virușii papilloma. Din acest număr impresionant, foarte puține știu de existența HPV în organismul lor.
Simptomatologia virusului diferă de la persoană la persoană, însă în foarte multe cazuri acesta nu se manifestă. El rămâne în organism într-o fază latentă, fiind înlăturat de sistemul imunitar după o perioadă de câțiva ani. În cazul în care sistemul imunitar nu reușește eliminarea, virusul începe să se manifeste prin veruci HPV sau leziuni precanceroase/canceroase la nivelul tegumentelor sau mucoaselor.
Simptomatologia depinde foarte mult de tulpina de HPV contactată și localizarea infecției. Apariția verucilor la nivelul organelor genitale feminine, anusului sau orofaringian prezintă un risc mic de dezvoltare a cancerului. Virușii papilloma la bărbați se manifestă prin veruci la nivelul penisului, scrotului sau anusului, însă femeile sunt mai predispuse. În aceste cazuri, verucile HPV pot determina mâncărimi, arsuri sau sângerări ușoare.
Există tulpini care se manifestă prin veruci vulgare la nivelul mâinilor, în zona unghiilor sau sub ea. La nivelul membrelor superioare și inferioare, negii pot avea forme aplatizate și să fie greu de observat. Dacă devin dureroși, este recomandată vizita la medic. Veruci HPV se mai găsesc și în zona nasului, bărbiei sau gâtului
Tratament pentru virușii papilloma
Cu sau fără tratament, HPV poate rămâne în organismul uman cu posibilitatea să iasă din stare latentă și să reapară. Adesea, HPV este eliminat de sistemul imunitar. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, iar negii își fac apariția, tratamentul nu este recomandat pentru eliminarea virusului, ci pentru îndepărtarea negilor.
Scopul îndepărtării negilor este unul estetic sau de a reduce simptomatologia (mâncărimi, arsuri). De asemenea, identificarea infecției cu HPV este foarte importantă în cazul în care pacienta dorește să rămână însărcinată. https://ioanboleac.ro/dr-ioan-boleac-teste-si-analize-recomandate-inainte-de-sarcina/
Verucile HPV pot fi tratate sau îndepărtate chirurgical sau prin diverse terapii. Medicamentele se aplică local pe negi și duc la o eliminare graduală a acestora. Verucile pot fi îndepărtate mai rapid prin crioterapie, terapie cu laser, excizie chirurgicală sau electrochirurgicală.