Prima vizită la medicul ginecolog - Întrebări & Răspunsuri
Prima vizită la medicul ginecolog – Întrebări & Răspunsuri
CSID – Dr. Ioan Boleac – Influența hormonilor asupra organismului
septembrie 15, 2020
infectarea cu virușii papiloma
Infecția cu virușii papilloma
octombrie 9, 2020
CSID – Dr. Ioan Boleac – Influența hormonilor asupra organismului
septembrie 15, 2020
infectarea cu virușii papiloma
Infecția cu virușii papilloma
octombrie 9, 2020

Prima vizită la medicul ginecolog este o parte esențială a menținerii sănătății. Știu că acest prim control poate părea chiar înfricoșător pentru unele adolescente. Gândul de a discuta subiecte sensibile de sănătate și de a lăsa un străin total să intre în intimitate ta te-ar putea face să vrei să renunți la un astfel de control. De aceea, m-am hotărât să discut deschis despre PRIMA VIZITĂ LA MEDICUL GINECOLOG, despre cum decurg lucrurile și ce trebuie să știe orice adolescentă înainte de a lua această decizie.

Adolescența este perioada descoperirilor. Multe adolescente își încep viața intimă, fără să conștientizeze responsabilitățile care vin odată cu această decizie, dar și cele necesare înainte de acest moment.

vizită la medicul ginecolog

1. Care este momentul potrivit pentru un prim consult ginecologic?

Ei bine, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări legate de prima vizită la ginecolog. Răspunsurile variază, însă singurul moment care poate fi numit potrivit este cel în care apar primele întrebări. Întrebările pot apărea atât înainte de începerea vieții intime, cât și după. Ca vârstă medie, putem vorbi despre 14 ani.

Dacă nu există nicio problemă sau întrebare, primul consult ar putea fi efectuat atunci când trebuie efectuat și primul examen Papanicolau, adică la 2 ani de la începutul vieții sexuale.

2. Prima vizită la medicul ginecolog: De ce să stabilesc o astfel de întâlnire?

Prima consultație este de fapt o discuție sinceră și prietenoasă. În general, această discuție conține informații despre momentul în care a venit prima menstruație, posibile probleme menstruale, sângerări abundente, o posibilă sarcină și despre opțiunile de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Pentru un pacient nou, majoritatea medicilor programează întâlniri de cca. 20-30 de minute. Eu te sfătuiesc să îți faci o mini-listă de acasă, care să cuprindă principalele întrebări la care vrei să aflii răspunsuri.

3. Trebuie să mă îngrijorez în legătură cu aspectul meu fizic?

Așa cum am menționat anterior, primul consult prezintă slabe șanse de a face și o consultație ginecologică propriu-zisă (aici depinde și de vârsta pacientei). Însă, dacă se propune și o astfel de procedură, este important ca tinerele să știe că medicul nu este acolo ca să judece niciun aspect al corpului lor.

4. Prima vizită la ginecolog: Ce vom discuta, mai exact?

Consult Ginecologic
Consult Ginecologic

Atunci când o adolescentă se prezintă în cabinetul medicului ginecolog, trebuie să știe prima zi a ultimei menstruații și câte zile durează menstruația. De asemenea, ar trebui menționată orice problemă cum ar fi durere, crampe, sângerări abundente, nereguli sau modificări ale menstruației.


Medicul trebuie să adreseze, obligatoriu, întrebări despre activitatea sexuală. Nu trebuie să îți fie teamă și este extrem de necesar să fii sinceră. Medicul ginecolog are obligația de a păstra totul confidențial. Este treaba noastră să sprijinim, nu să judecăm.

5. Contează istoricul medical personal și familial?

Absolut! Medicul ginecolog trebuie să întrebe despre orice afecțiuni medicale ai, despre medicamentele pe care le administrezi și despre posibile operații anterioare. Aceste lucruri pot fi greu de reținut, mai ales atunci când ești emoționată, deci poate ajuta să notezi totul în prealabil.

De asemenea, trebuie cunoascut istoricul medical al familiei. Este deosebit de util să știi despre istoricul sănătății mamei tale și despre orice antecedente familiale, deoarece acest lucru poate sugera care metode de tratament sunt cele mai bune pentru tine. Contracepția care conține estrogen, cum ar fi pilula hormonală combinată poate pune tinerele într-un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge. Riscul este încă foarte mic în general, dar totuși există.

Dacă nu te-ai vaccinat pentru virusul Papilomavirusul uman (HPV), este momentul să discuți despre o posibilă vaccinare. Vaccinul protejează împotriva cancerelor cauzate de o infecție cu HPV, inclusiv a cancerelor de col uterin, vagin și vulvă. Virusul HPV este extrem de periculos, mai ales în ultima perioadă datele sunt îngrijorătoare. De aceea, voi realiza un articol special despre această infecție cu transmitere sexuală.

6. Prima vizită la medicul ginecolog: Cum mă pregătesc în ziua consultului?

În ziua în care ţi-ai programat vizita la medicul ginecolog nu trebuie să faci ceva deosebit. Ai grijă la igienă, dar nu te spăla în interiorul vaginului și nu folosi creme sau pudre în zona intimă. Acestea, dacă vei dori realizarea vreunui test, pot afecta rezultatele finale. Alege-ți haine confortabile, care să te ajute să te simți cât mai în largul tău.

Dacă încă mai ai întrebări legate de prima vizită la medicul ginecolog, te invit pe paginile mele de Facebook: și Instagram: https://bit.ly/2GxFg1X!