Pilula de a doua zi- Mituri, sfaturi și recomandările medicului tău ginecolog
Pilula de a doua zi: Mituri, sfaturi și recomandările medicului tău ginecolog
Cum alegi medicul care îți va monitoriza sarcina? – Reportaj Antena 1
octombrie 23, 2020
Cum poți trata problemele apărute după sarcină sau nașterea pe cale vaginală
decembrie 3, 2020
Cum alegi medicul care îți va monitoriza sarcina? – Reportaj Antena 1
octombrie 23, 2020
Cum poți trata problemele apărute după sarcină sau nașterea pe cale vaginală
decembrie 3, 2020

Pilula de a doua zi reprezintă contracepția de urgență, care scade foarte mult riscul unei sarcini nedorite. Administrarea ei se face doar la o scurtă perioadă de timp după ce contactul sexual neprotejat a avut loc. Pilula este esențială pentru femeile care au avut un accident în timpul actului sexual. De pildă, sunt cazuri în care metoda de contracepție folosită nu funcționează sau femeia are un contact sexual neprotejat.

Primesc des mesaje de la adolescente și tinere, care abia ce și-au început viața sexuală și se confruntă cu amenințarea unei sarcini. Din păcate, pilula de a doua zi este una dintre cele mai stereotipizate metode de contracepție. Pentru că îmi doresc ca pacientele mele să aibă o viață sexuală sănătoasă și responsabilă, am decis să scriu acest articol. Sper să vă ajute.

pilula-de-a-doua-zi
sursa: planificăneprevăzutul.ro

Ce este pilula de a doua zi?

Pe piața din România, există două tipuri de contracepție de urgență. Prima despre care discutăm conține levonorgestrel (progesteron), în cantități de 1,5 mg. Brandurile care comercializează pilula de a doua zi cu acest conținut oferă 2 pastile. Ele pot fi luate până la 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, aproximativ 3 zile. Ele au o eficiență de până la 85%.

Cealaltă substanță folosită este acetatul de ulipristal de 30 de mg, care poate fi folosit până la 120 de ore după contactul sexual neprotejat, aproximativ 5 zile. Gradul de eficiență este similar, ele reducând riscul sarcinii cu 85%. O diferență semnificativă între cele două pilule este costul de achiziționare mult mai ridicat.

Ce face pilula de a doua zi?

Pe măsură ce este luată mai rapid, eficiența pastilei de a doua zi în prevenirea sarcinii este mai mare. Substanțele care se regăsesc în pastila de a doua zi acționează asupra ovulației, împiedicând-o sau întârziind-o.

În cazul în care este administrată înainte de ovulație, pilula de a doua zi inhibă hormonul luteinizat LH. Astfel, dezvoltarea foliculului ovulului sau întreaga ovulație sunt stopate cu totul. Dacă ovulația a avut deja loc, pilula nu mai este eficientă.

pilula-de-a-doua-zi
sursă: daciamedicalcenter.ro

Mituri despre pilula de a doua zi

  • Nu e abortivă. În momentul de față, pastila de a doua zi funcționează doar în primele 3 sau 5 zile după contactul sexual neprotejat, în funcție de tipul de substanțe pe care le conține. Atâta timp cât ovulul a fost fecundat și implantat, ea nu mai are niciun efect. Cu atât mai mult, ea nu poate avea efect asupra unui embrion deja în dezvoltare. În aceste cazuri, avortul chirurgical sau prin medicamentație rămân singurele opțiuni posibile pentru ca sarcina să fie întreruptă.
  • Poți să o iei de mai multe ori pe an. Nu se știe cum a apărut mitul că pilula de a doua zi poate fi luată doar de două ori pe an. Cert este că afirmația e un mit. Pastila de a doua zi este o contracepție de urgență și e preferabil să rămână așa. Cu toate acestea, ea poate fi folosită chiar și în timpul aceluiași ciclu menstrual. Pot apărea efecte secundare precum grețuri, amețeli sau dureri de cap. Cu toate acestea, pastila de a doua zi nu produce efecte negative pe termen lung.
pilula-de-a-doua-zi
sursă: alphaclinics.ro
  • Nu îți oprește menstruația. Pastila de a doua zi anulează sau întârzie ovulația, ceea ce poate prelungi ciclul menstrual. Cu toate acestea, menstruația nu este oprită permanent. Dacă ai contact sexual neprotejat în mod constant, este indicat să apelezi la pilule contraceptive care anulează ovulația pe termen lung.
  • Nu afectează fertilitatea. Contracepția de urgență nu are efecte negative pe termen lung. Ovulația este doar amânată, nu afectată. Dacă vrei ca ovulația ta să fie amânată pentru o perioadă mai lungă de timp și constant, apelează la anticoncepționale. Aici găsești mai multe informații pe care ar trebui să le cunoști, înainte de a apela la ele: https://ioanboleac.ro/anticonceptionale-avantaje-riscuri-administrare/
  • Eficacitatea ei nu scade dacă o iei de mai mult ori, însă dacă ai vărsat în primele 3 ore de la administrarea pilulei, s-ar putea să nu mai fie eficientă. Astfel, trebuie să iei un nou comprimat.

Recomandările ginecologului

  • Deși pilula de a doua zi nu are contraindicații în principiu, ea rămâne totuși o modalitate de contracepție de urgență. Unul dintre inconveniente poate fi chiar costul ridicat al pastilei. Poți evita asta cu ajutorul anticoncepționalelor, în cazul în care contactul sexual neprotejat se întâmplă des. Aici am vorbit mai detaliat despre pilulele contraceptive, în cadrul emisiunii Ce se întâmplă, doctore? https://www.youtube.com/watch?v=PeTp70YCs6Q
  • Poți apela la pastila de a doua zi fără să îți faci probleme. Ea nu va avea efecte adverse pe termen lung, ci doar te va scăpa de posibilitatea unei sarcini nedorite.