Teste de ovulație: rolul și beneficiile acestora - Dr. Ioan Boleac
Teste de ovulație: rolul și beneficiile acestora
HPV și Testul Papanicolau
HPV și Testul Papanicolau
decembrie 16, 2022
Medicina nu este rutină!
ianuarie 9, 2024
HPV și Testul Papanicolau
HPV și Testul Papanicolau
decembrie 16, 2022
Medicina nu este rutină!
ianuarie 9, 2024

Cum putem ști dacă o femeie a ovulat sau nu? Există o serie de metode, teste sau investigații pe care le putem folosi pentru a determina dacă ovulația a avut loc sau nu. Acest lucru ne interesează foarte tare de exemplu în cazul unui cuplu care se confruntă cu infertilitatea. În cazul acestor cupluri evaluarea ovulației este o componentă esențială a algoritmului de diagnostic și tratament.

• Istoricul menstrual

Un ciclu menstrual regulat (ce durează între 21 și 35 de zile, cu un debit și o durată regulate) sugerează puternic prezența ovulației, dar nu poate fi privit totuși ca o dovadă a ovulației; pe de altă parte, un ciclu menstrual neregulat poate fi totuși un ciclu ovulator.

• Măsurarea temperaturii bazale

Temperatura bazală a corpului (BBT) este temperatura corpului în condiții bazale, în repaus. Aceasta variază între 36,1*C și 36,6*C în faza foliculară a ciclului (prima parte a ciclului), apoi crește modest, dar distinct (între 0,2 și 0,4*C) în faza luteală a ciclului (a doua parte a ciclului) și revine la nivelul inițial la sau după venirea menstrei. BBT trebuie măsurată în fiecare dimineață, după trezire, dar înainte de a te ridica din pat. Metoda permite evidențierea obiectivă a ovulației. Principalul avantaj al acestei metode este costul scăzut, dar nu o recomand, datorită inexactității ei și faptului că multe femei găsesc deosebit de stresant să înceapă ziua cu o reamintire a insuccesului întemeierii unei familii.

• Măsurarea progesteronului seric este cea mai simplă și de încredere metodă de obiectivare a ovulației, atâta timp cât este făcută la momentul potrivit!

Nivelul progesteronului variază astfel de-a lungul unui ciclu: rămâne în general sub 1 ng/ml în faza foliculară (prima parte a ciclului), crește ușor în ziua în care are loc vârful de LH (ajungând la valori de 1-2 ng/ml), apoi crește regulat și atinge valoarea maximă la 7-8 zile după ovulație, pentru ca apoi să scadă în zilele care preced menstruația. O valoare a progesteronului seric mai mică de 3 ng/ml implică lipsa ovulației, excepție făcând cazurile în care a fost măsurat imediat după ovulație sau în zilele precedente menstrei.

Se conturează astfel o întrebare de maximă importantă: când este cel mai bun moment de a măsura progesteronul seric pentru a obiectiva ovulația? Momentul ideal este cu aproximativ o săptămână înaintea zilei în care ne așteptăm să vină menstra, pentru că atunci progesteronul este la sau aproape de valoarea sa maximă.

Printre femeile care se confruntă cu infertilitatea, testele de ovulație sunt de extrem de importante. Dacă vom întreba 10 astfel de femei care este momentul ideal pentru dozarea progesteronului seric, probabil că 9 dintre ele vor răspunde în ziua 21 a ciclului menstrual. Este o părere extrem de întâlnită, dar GREȘITĂ, pentru că în realitate ziua 21 a ciclului nu este întotdeauna ziua optimă pentru determinarea valorii progesteronului. Ziua 21 a ciclului este un moment bun în cazul unei femei cu o durată a ciclului de 28 de zile, dar să luăm alte exemple. Știm că durata considerată normală a unui ciclu menstrual este de 21-35 de zile, așa că o să aleg 2 durate din acest interval normal, să zicem 26 și 35 de zile. A doua parte a ciclului (faza luteală), ce începe după ce a avut loc ovulația, este extrem de constantă și durează 13-15 zile, astfel că variațiile în lungime ale ciclului menstrual reflectă variațiile primei faze a ciclului. Pentru primul exemplu, un ciclu de 26 de zile, ovulația poate să apară cel mai precoce în ziua 11; în acest caz, măsurarea progesteronului în ziua 21, adică la 10 zile după ovulație, măsoară valoarea hormonului la 2-3 zile după valoarea sa maximă! Pentru al doilea exemplu, un ciclu de 35 de zile, ovulația poate să apară cel mai târziu în ziua 22 a ciclului. În acest caz, măsurarea progesteronului în ziua 21, adică la 1 zi înainte de ovulație, este clar greșită!

În concluzie, momentul optim de măsurare a progesteronului seric variază în funcție de lungimea ciclului menstrual al femeii respective, dar ținta este măsurarea cu aproximativ 1 săptămână înainte de momentul așteptat pentru venirea menstrei.

• Excreția urinară de LH

LH este unul dintre hormonii pe care îi secretă glanda hipofiză pentru a controla activitatea ovarelor. El este hormonul care inițiază ovulația, adică spargerea foliculului dominant, și maturarea ovocitului din interiorul acestui folicul. Descărcarea LH din hipofiză durează în medie 48-50 de ore. Cel mai precis indicator al momentului ovulației este fără discuție începutul descărcării de LH, care survine cu 34 – 36 de ore înaintea spargerii foliculului.

Kit-urile comerciale care permit femeilor să detecteze dacă ovulează sau nu, pe baza detectării creșterii de LH de la mijlocul ciclului în urină, sunt numite generic “teste de ovulație” sau, mai precis, teste urinare de ovulație. Ce detectează aceste teste este depășirea unei anumite valori a concentrației urinare de LH, lucru care se întâmplă doar în momentul creșterii de LH responsabilă de inițierea ovulației. Testarea trebuie făcută zilnic, începând cu 2-3 zile înainte de ziua în care ne așteptăm să apară creșterea de LH, bazându-ne pe lungimea ciclului menstrual (de exemplu, la un ciclu de 29 de zile, apreciem că ovulația ar trebui sa fie aproximativ în ziua 15, și începem să facem teste din ziua 12 a ciclului). După ce s-a pozitivat primul test, nu este nevoie să mai continuăm testarea zilnică, pentru că acest lucru nu ne va aduce informații suplimentare.

Informatii practice: femeia trebuie să evite să bea cantități mari de lichide cu puțin timp înainte de a face testul. S-a observat că momentul optim pentru testare este după-amiază sau la începutul serii (în intervalul 16:00 – 22:00), probabil pentru că creșterea LH începe cel mai adesea dimineața, dar nu este detectată în urină timp de câteva ore. Folosirea a 2 teste pe zi scade frecvența rezultatelor fals-negative, dar nu este necesară de regulă.

Acuratețea acestor teste de ovulație variază, dar cele mai bune variante existente pe piață prezic ovulația în următoarele 24-48 de ore, cu o probabilitate mai mare de 90%. Intervalul de fertilitate maximă include ziua în care testul s-a pozitivat și următoarele 2 zile. Testele urinare de ovulație sunt cel mai folosite de către femeile care încearcă să rămână gravide, iar cea mai bună zi pentru contactul sexual sau pentru efectuarea inseminării intrauterine (procedura de reproducere umană asistată) este considerată prima zi după cea în care s-a pozitivat testul.

Printre avantajele testelor urinare de ovulație se numără faptul ca sunt non-invazive, larg disponibile în farmacii, necesită relativ puțin timp și efort, și, deloc de neglijat, faptul că permit femeilor implicarea activă în obținerea sarcinii fără a-și crește nivelul de stres.

• Biopsia de endometru 

Menționez aici această procedură doar în scop teoretic, pentru ca ea poate într-adevăr fi folosită în scopul testării ovulației, demonstrând schimbările structurale pe care le determină progesteronul asupra endometrului. Astfel, în absența unui tratament cu progesteron sau o progestină sintetică, prezența unui endometru secretor implică o ovulație recentă.

Biopsia de endometru este o procedură relativ simplă, care se poate efectua în cabinetul de ginecologie, cu o canulă prin care se aspiră țesutul, de regulă fără complicații. Se pot folosi medicamente antiinflamatoare sau chiar anestezie/sedare pentru a diminua disconfortul pacientei.

Dar trebuie să reținem că este o procedură invazivă, costisitoare, ce produce disconfort sau chiar durere, și nu oferă informații suplimentare în comparație cu alte metode descrise anterior, ce nu prezintă aceste dezavantaje.

• Ecografia transvaginală

Acesta este ultimul și cel mai sofisticat test de ovulație pe care vreau să-l menționez. Această metodă este folosită de către specialiștii în tratamentul infertilității în evaluarea pacientelor care li se adresează. Astfel, specialistul efectuează ecografia de monitorizare a ovulației, fie pe un ciclu natural, fie pe un ciclu în care pacienta primește medicație de stimulare a ovulației (pe gură sau injectabil). Acesta apreciază aspectul și grosimea endometrului, numărul și dimensiunile foliculilor ovarieni. De interes este și localizarea foliculului/foliculilor dominanți, determinând astfel ovarul care va ovula, mai ales în cazul pacientelor care au o singură trompă uterină permeabilă.

ioan bloac
ioan bloac

Ecografia transvaginală permite evaluarea ritmului de creștere a foliculului dominant, și astfel putem diagnostica un caz în care foliculul se dezvoltă anormal, sau se oprește din dezvoltare fără a se sparge, sau se transformă într-un chist ovarian funcțional. Toate aceste anomalii subtile ale procesului ovulației pot fi surprinse doar prin ecografie transvaginală seriată.

Ca să nu mai vorbim că ecografia transvaginală poate diagnostica și monitoriza afecțiuni diverse ale uterului și/sau ovarelor, care pot afecta fertilitatea pacientei, cum ar fi fibroamele uterine, polipii de endometru, sinechiile intrauterine, chisturile ovariene sau paratubare, etc.

În încheiere, vreau să menționez că, dintre toate modalitățile de evaluare a ovulației pe care le-am prezentat mai sus, cele care sunt folosite curent și încă se mai justifică în arsenalul modern de evaluare a infertilității, sunt măsurarea progesteronului seric, testele urinare de ovulație și ecografia transvaginală.

Pentru mai multe informații despre sănătatea intimă, urmăriți-mi activitatea de pe