Ce înseamnă practic procedura FIV pentru tine?
martie 17, 2020Cum trebuie să se protejeze gravidele de coronavirus?
aprilie 13, 2020Ai încercat procedura de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, însă nu a avut succes?
Ai o rezervă ovariană extrem de scazută, încât șansele tale de a obține un copil folosind ovocitele proprii sunt aproape nule?
Ți-au fost îndepărtate ovarele în urma unor intervenții chirurgicale anterioare?
Eu vin în ajutorul tău pentru a putea da naștere unui copil: fertilizarea in vitro cu ovocite donate.
Ce este fertilizarea in vitro cu ovocite donate?
Procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate reprezintă o procedură de fertilizare in vitro la care, în loc de a se recolta ovocitele proprii prin puncție ovariană, sunt folosite ovocitele donate de către o altă femeie; acestea sunt fertilizate cu sperma partenerului, embrionii obținuți sunt cultivați în laborator, iar apoi o parte dintre ei sunt transferați în uter, iar o altă parte sunt crioconservați.
DE CE?
Așa cum am mai explicat, cel mai important factor determinant al ratei de succes a unei proceduri FIV este vârsta femeii. Se consideră că fertilitatea maximă este atinsă în jurul vârstei de 25 de ani, după care fertilitatea începe să scadă, iar după vârsta de 35 de ani procesul de scădere a fertilității este accelerat. Puține femei bănuiesc că, spre deosebire de mamele lor care intrau la menopauză în jurul vârstei de 51 de ani, în prezent se intră la menopauză destul de frecvent înainte de 45 de ani; totodată se întâmplă destul de des ca speranțele în reușita tehnicilor de reproducere umană asistată să fie nerealiste, fără a se cunoaște faptul că majoritatea fertilizărilor in vitro la femeile de peste 43 de ani sunt cu ovocite donate.
ÎN CE SITUAȚII SE RECOMANDĂ FERTILIZAREA ÎN VITRO CU OVOCITE DONATE?
Fertilizarea in vitro cu ovocite donate se recomandă în cazul următoarelor situații:
- Vârstă avansată (de regulă, se recomandă FIV cu ovocite donate după vârsta de 43 de ani);
- Rezervă ovariană extrem de scăzută;
- Cicluri FIV eșuate efectuate anterior la care s-a observat o calitate scazută a ovocitelor;
- Afecțiuni genetice materne;
- Sindrom Turner
- Lipsa ambelor ovare (îndepărtarea ambelor ovare în cadrul unor intervenții chirurgicale anterioare);
- Insuficiență ovariană prematură secundară chimioterapiei (la pacientele cu cancer în antecedente).
Care sunt avantajele procesului de fertilizare in vitro cu ovocite donate?
Spre deosebire de rata de succes a unei proceduri FIV la o vârstă mai mare sau egală cu 43 de ani, care tinde practic către 0, rata de success pentru FIV cu ovocite donate este de 35-40%, dacă vorbim despre un blastocist (embrion în ziua 5 de viață) obținut cu un ovocit recoltat de la o donatoare tânără; de obicei, în urma unei donări se obțin cel puțin 2 blastocisti, așa că șansa totală de succes a procedurii este de 60-65% (a nu se înțelege că sunt transferați simultan ambii embrioni! De regulă transferăm un singur embrion, iar celălalt embrion este congelat);
Cum se desfășoară procedura de FIV cu ovocite donate?
În urmă cu câțiva ani, în România procedura FIV cu ovocite donate se desfășura mai ales cu donatoare cunoscută. Medicul trebuia să sincronizeze cu ajutorul medicației ciclurile menstruale ale primitoarei și donatoarei; donatoarea de ovocite primea medicație injectabilă pentru stimulare ovariană, primitoarea de ovocite primea de regulă medicație orală pentru pregătirea uterului, și erau ambele monitorizate ecografic +/- hormonal; în ziua puncției, ovocitele extrase de la donatoare erau inseminate cu sperma partenerului primitoarei; embrionii obținuți erau cultivați în laborator, apoi avea loc embriotransferul la primitoare.
În prezent, datorită legislației în vigoare în România, practicăm FIV cu ovocite donate de la donatoare anonimă.
Cuplul completează un chestionar, în care alege anumite caracteristici pentru donatoare, de obicei caracteristici fizice: grupă de sânge, Rh, rasă, greutatea, înălțimea, culoarea părului, culoarea ochilor; chestionarul este transmis la o clinică de FIV din afara țării, unde se va desfășura donarea; este găsită o donatoare care să corespundă profilului ales de cuplul primitor.
În paralel este completată o cerere care este trimisă la Agenția Națională de Transplant pentru autorizarea importului de ovocite; numai după primirea aprobării de la ANT, procesul poate demară.
Procedura FIV a donatoarei este realizată integral de către clinica FIV parteneră. Băncile de ovocite trimit de obicei pachete de 6-10 ovocite, garantând un anumit număr minim de ovocite, pentru a putea obține 2 blastocisti.
După primirea ovocitelor congelate, se poate începe ciclul primitoarei. Acesta poate fi natural (adică fără tratament, dacă pacienta ovuleaza în mod regulat), dar de cele mai multe ori se folosește un ciclu artificial, care constă în administrarea de estrogeni (oral în majoritatea cazurilor) și progesteron (intravaginal în majoritatea cazurilor) în doze care mimează ciclul natural al pacienței. Are loc decongelarea ovocitelor, folosirea spermei partenerului, obținerea embrionilor și transferul intrauterin (cu congelarea surplusului de embrioni).
Contribuția mamei la dezvoltarea copilului
Rezultate FIV cu ovocite donate
Ciclurile FIV cu ovocite donate se asociază cu o rată mai mare de sarcini multiple comparativ cu ciclurile FIV cu ovocite proprii sau populația generală. Mai multe studii au arătat că sarcinile obținute prin donare de ovocite sunt predispuse la complicații ca preeclampsia (un stadiu mai sever al hipertensiunii gestationale).
Mortalitatea perinatala și rata de malformații neonatale nu diferă semnificativ față de populația generală. Iar în ceea ce privește greutatea la naștere și nașterea prematură, dacă unele studii mai vechi arătaseră că nou-născuții concepuți prin donare de ovocite au un risc mai mare de naștere prematură și greutate mică la naștere, un studiu recent efectuat pe un număr mare de cazuri a obținut rezultate perinatale bune la ciclurile cu ovocite donate, adică naștere unică cu făt viu la termen și greutate mai mare de 2500 g.