COVID-19, Gravidele și Nou Nascutii - Dr. Ioan Boleac
COVID-19 si gravidele
Nașterea naturală, după cezariană: cu sau fără anestezie?
ianuarie 13, 2020
procedura FIV
Ce înseamnă practic procedura FIV pentru tine?
martie 17, 2020
Nașterea naturală, după cezariană: cu sau fără anestezie?
ianuarie 13, 2020
procedura FIV
Ce înseamnă practic procedura FIV pentru tine?
martie 17, 2020

M-am hotarat sa scriu cateva randuri despre COVID-19 si sarcina, pentru ca situatia incepe sa devina din ce in ce mai serioasa si in Romania.

Ce ar trebui sa stii despre coronavirusuri?

Coronavirusurile sunt o mare familie de virusuri, larg raspandite la mai multe specii de animale. Rareori, se intampla ca aceste virusuri sa infecteze omul si sa se raspandeasca apoi in populatia umana; asa s-a intamplat cu MERS-CoV, SARS-CoV, iar acum cu acest nou coronavirus, denumit SARS-CoV-2; boala pe care o produce este denumita “coronavirus disease 2019”, ceea ce s-a prescurtat COVID-19.

Cum se transmite virusul SARS-CoV-2

Virusul se transmite in principal de la persoana la persoana, pe cale aeriana, cand distanta dintre cele 2 persoane este mai mica de 2 metri; transmiterea se face prin picaturile respiratorii Pflugge, din secretia nazo-faringiana, prin tuse si stranut. 

Transmiterea se poate produce si prin atingerea unui obiect sau a unei suprafete pe care se gaseste virusul, urmata de atingerea nasului, a gurii sau a ochilor.

Se considera ca potentialul cel mai mare de transmitere este atins atunci cand persoanele sunt simptomatice, dar este posibil ca virusul sa fie transmis si de persoanele asimptomatice.

Cum se manifesta COVID-19?

Simptomele apar la 2-14 zile dupa expunere si sunt reprezentate in principal de simptome respiratorii: tuse, febra, dispnee (dificultate la respiratie). Mai rar pot sa apara si tulburari digestive: greata, varsaturi, modificarea tranzitului.

Cum sa evitati infectia cu virusul SARS-CoV-2?

  • Spalati-va pe maini cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi, cel putin 20 de secunde; trebuie sa va spalati mai ales dupa utilizarea toaletei, inainte de a manca, dupa ce tusiti, stranutati sau va suflati nasul!;
  • Puteti utiliza sapun sau o solutie dezinfectanta pe baza de alcool (concentratia de alcool trebuie sa fie mai mare de 60%)
  • Evitati contactul apropiat (la mai putin de 2 metri) cu persoanele bolnave;
  • Folositi o masca de protectie daca sunteti bolnave; 
  • Acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati.

Gravidele, nou-nascutii si COVID-19

Au gravidele un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19, in comparatie cu populatia generala?

Din pacate, inca nu avem studii asupra susceptibilitatii gravidelor la COVID-19. Dar stim ca schimbarile fiziologice din sarcina le fac pe gravide mai susceptibile la infectiile virale respiratorii in general. 

Cu ocazia transmiterii la om a celorlalte coronavirusuri care au aparut in trecut (MERS-CoV, SARS-CoV), s-a inregistrat o crestere a ratelor de forma severa a bolii, morbiditate si mortalitate in cazul gravidelor, fata de populatia generala.

Aparitia COVID-19 in sarcina poate duce la complicatii ale sarcinii?

Dupa cum v-am spus, nu cunoastem inca multe despre acest nou virus, asa ca tot ce va pot spune este ca nu avem informatii despre efecte adverse asupra sarcinii la femeile gravide cu COVID-19.

Dar in cazul gravidelor infectate cu coronavirusurile ce au fost transmise la om in trecut (MERS-CoV, SARS-CoV), s-au inregistrat cazuri de avort sau nastere a unui fat mort.

Exista riscul transmiterii verticale (de la mama la fat) a infectiei virale la gravidele cu COVID-19?

Realitatea este ca nu cunoastem inca daca gravida cu COVID-19 poate transmite infectia virala fatului sau nou-nascutului. Singura veste buna este ca, in randul numarului mic de copii ce au fost nascuti de catre mame cu COVID-19, nu a fost documentat nici un caz de infectie a nou-nascutului cu SARS-CoV-2.

Aparitia COVID-19 in sarcina sau la un nou-nascut poate duce la efecte pe termen lung asupra sanatatii copilului sau dezvoltarii sale?

Asa cum am scris si mai sus, nu avem la momentul actual informatii despre efecte pe termen lung asupra copiilor cu COVID-19 sau asupra copiilor care au fost expusi in utero la aceasta infectie.

Aparitia COVID-19 la mama in timpul alaptarii poate duce la transmiterea infectiei virale?

La momentul actual, nu exista dovezi stiintifice ca virusul care cauzeaza COVID-19 se poate transmite prin laptele matern. 

Exista putine cazuri raportate in care au fost descoperiti anticorpi impotriva virusului SARS-CoV-2 in laptele matern (chiar daca nu s-au descoperit si virusi).

Sfatul meu, dragi gravide si mamici, este sa nu va panicati, dar sa pastrati cu sfintenie regulile de preventie enuntate mai sus!