Sarcina asociată cu infecția SARS-CoV-2 - Dr. Ioan Boleac
Sarcina asociată cu infecția SARS-CoV-2
Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o problemă ce afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă
noiembrie 14, 2022
HPV și Testul Papanicolau
HPV și Testul Papanicolau
decembrie 16, 2022
Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o problemă ce afectează aproximativ 10% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă
noiembrie 14, 2022
HPV și Testul Papanicolau
HPV și Testul Papanicolau
decembrie 16, 2022

O sarcină asociată cu infecția SARS-CoV-2 poate aduce familiei multe întrebări fără răspunsuri. De aceea, am acordat un interviu celor de la Medical Business în care am explicat care sunt recomandările specialiștilor cu privire la sarcina asociată cu Corona Virus.

Vreau să subliniez că decizia de alăptare și cea de îngrijire a nou-născutului în sistem rooming-in se iau doar de comun acord cu mama, după o corectă informare a acesteia (ca de altfel tot managementul nou-născutului pe durata internării sale).

Cum monitorizăm pacientele pre și postnatal?

În ceea ce privește monitorizarea prenatală a gravidelor infectate, trebuie să știm că majoritatea cazurilor pozitive sunt asimptomatice. Însă există și posibilitatea ca gravida să aibă simptome respiratorii severe, ce impun internarea ei în secția de terapie intensivă, suport respirator și nașterea de urgență pentru a evita suferința fetală. Așa cum am spus și mai sus, modalitatea de naștere este decisă în urma examenului obstetrical și statusului clinic al pacientei, dar dacă pacienta prezintă o deteriorare acută a funcției respiratorii, nașterea va fi finalizată de urgență prin operație cezariană.

La gravidele pozitive cu simptome respiratorii severe și risc de naștere prematură, administrarea de corticosteroizi pentru maturarea plămânului fătului trebuie făcută cu prudență.

În timpul travaliului, monitorizarea gravidei pozitive urmează protocolul standard, la care se adaugă monitorizarea constantă a funcției respiratorii și cea a saturației de oxigen o dată pe oră.

Totodată este necesară monitorizarea continuă cardiotocografică a fătului în timpul travaliului.

Anestezia peridurală nu este contraindicată la gravidele pozitive COVID-19.

După naștere, lăuza este izolată. Dacă are simptomatologie severă (de exemplu saturația de oxigen în repaus mai mică de 93% sau frecvența respirațiilor peste 30 pe minut), sau dacă necesită suport ventilator, și secția de terapie intensivă a unității sanitare respective nu are posibilitatea asigurării tratamentului corespunzător, lăuza trebuie transferată într-o altă unitate sanitară.

Ați avut un caz clinic dificil? Care au fost provocările?

Nu, nu am avut nici un caz dificil din acest punct de vedere. Din fericire, deși am avut numeroase gravide care au contactat această infecție în sarcină, toate au fost asimptomatice sau au prezentat

simptomatologie minoră.

Care sunt recomandările curente în legătură cu vaccinarea

COVID la gravide?

COVID la gravide?

La momentul actual, din datele obținute de la milioanele de femei

vaccinate în toată lumea, putem afirma că vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.

Astfel că, recomandarea Societății de Obstetrică și Ginecologie din România către gravide se aliniază recomandărilor făcute de forumurile internaționale: gravidele ar trebui să se vaccineze!

Datele statistice pe care le avem arată că vaccinarea scade riscul de infecție SARS-CoV-2 de peste 5 ori, și riscul de deces al gravidelor infectate de 11 ori.

Care sunt recomandările specialiștilor cu privire la sarcina

asociată cu noul coronavirus?

La momentul actual, toamna anului 2022, putem spune că avem un mare număr de articole și studii publicate vis-à-vis de subiectul sarcinii asociate cu infecția SARS-CoV-2. Datele existente nu au arătat un beneficiu în favoarea operației cezariene, astfel că momentul și modalitatea de naștere pentru o

gravidă cu infecție SARS-CoV-2 sunt decise tot în funcție de indicațiile obstetricale uzuale.

Există însă o mențiune, și cred că este una importantă: medicul (sau echipa medicală) va ține cont de statusul respirator al gravidei; asta înseamnă că dacă se constată insuficiența respiratorie a gravidei cu nevoia de suport ventilator, se impune operația cezariană, pentru a scădea riscul de deteriorare

clinică a gravidei și de suferință fetală.

Care sunt riscurile unei sarcini asociate cu infecţia SARS-CoV-2?

Cum îngrijim nou-născuţii depistaţi cu infecţie?

Principalele riscuri ale sarcinii care se asociază cu această infecție sunt reprezentate de creșterea riscului de avort spontan, naștere prematură, dezlipire de placentă, decesul fătului în uter și decesul mamei.

În ceea ce privește nou-născuții depistați cu infecția SARS-CoV-2 este important să știm dacă nou-născutul a dobândit infecția perinatal sau postnatal, prin contactul cu membrii familiei sau personalul medical. De aceea, în cazul în care mama este pozitivă, se efectuează testarea nou-născutului în primele 24 de ore de viață.

Dacă testul este pozitiv, nou-născutul va fi internat în secția de neonatologie sau în cea de terapie intensivă neonatală, în funcție de evoluția sa clinică; el va fi monitorizat (clinic și prin pulsoximetrie)

și i se va administra tratament simptomatic.