Nașterea naturală vs cezariană avantaje și dezavantaje
septembrie 28, 2022Iei pilule contraceptive de capul tău? – Ce se întâmplă doctore?
octombrie 11, 2022O parte importantă din procesul de creștere este să înveți să ai grijă de propriul corp. De aceea este important să apelezi la un medic ce poate să-ți ofere informații sigure și corecte. Nu trebuie să-ți fie rușine de un consult ginecologic, deoarece te poate feri de eventualele probleme medicale, mai rapid, fără complicații.
De ce este important să faci un consult ginecologic regulat?
România se află în topul țărilor cu cea mai mare mortalitate data de cancerele organelor genitale la femei. La noi in tara locul 1 este ocupat de cancerul la sân, locul 3 de cancerul de col uterin, iar locul 5 de cancerul de uter, conform ultimei statistici la nivel global din anul 2020. Din păcate, în România, în fiecare zi a anului 2020, 9 femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 5 au pierdut lupta cu acest tip de cancer.
Ca fată, poate ai întâmpinat probleme de comunicare cu părinții în legătură cu consultul ginecologic. Părinții ocolesc aceste subiecte ce țin de educația sexuală deoarece se gândesc că este destul de rușinos să discute cu adolescenții. Poate s-a întâmplat ca unele informații să le discuți cu prietenele, dar trebuie să te gândești că medicul ginecolog este cel care îți oferă informații valide științifice.
Cum se desfășoară controlul ginecologic?
Prima etapă este discuția cu medicul ginecolog ce constă într-o serie de întrebări legate de istoricul tău medical sau al familiei tale.
Ce poți să faci în acest pas este:
- Să răspunzi cât mai sincer la întrebări pentru că este interesul tău ca medicul să știe cât mai multe despre tine. Cu ajutorul sincerității se va ajunge la încredere, ceea ce este important pentru că te vei vedea destul de des cu medicul ginecolog și ar fi bine să aveți o relație bună și onestă de la început.
- Să te simți bine, relaxată și confortabilă. Încearcă să lași rușinea acasă pentru că pe medic nu-l interesează dacă te-ai epilat, cum ești îmbrăcată sau despre aspectul tău fizic. Să nu-ți fie rușine să vorbești despre subiecte mai intime cu medicul deoarece totul este confidențial. Acesta nu are voie să transmită informații despre tine, dacă tu nu i-ai dat acordul.
- Tot ce se întâmplă în cadrul consultației are loc doar cu acordul tău. Poți răspunde sau nu la întrebările care ți se adresează, poți accepta sau să refuzi orice etapă din consultație. Dar trebuie să te gândești bine ce refuzi și pentru că medicul s-ar putea să nu aibă destule informații pentru a investiga cu exactitate problema. Poți să faci o listă de acasă cu întrebările pe care le ai pentru a nu uita atunci când ești la cabinet.
Ce presupune consultul ginecologic?
Ar fi bine să ai vezica goală atunci când are loc consultul, să nu ai contact sexual, dușuri intravaginale, tampoane interne sau ovulele administrate intravaginal înainte cu minimum 24 de ore, cel mai bine 48 de ore înainte de controlul ginecologic. Medicul nu va recolta dacă ai o sângerare pe cale vaginală.
Examenul cu valve sau specul se va desfășura astfel: te vei așeza pe masa ginecologică pe spate cu picioarele așezate în suportul mesei (adică genunchii sunt îndoiți, iar picioarele depărtate), iar medicul va introduce în vaginul tău speculul sau valvele, cu care poate vizualiza mai bine vaginul și colul uterin. După inspecția vizuală, poate avea loc recoltarea din col sau/și vagin a probelor din secreția cervico-vaginală.
Tușeul vaginal: tu vei rămâne în aceeași poziție, iar medicul va introduce două degete în vaginul tău, iar cu cealaltă mână va apăsa pe abdomenul tău pentru a examina organele genitale interne.
Ecografia transvaginală: medicul va introduce o sondă ecografică subțire acoperită cu un prezervativ în interiorul vaginului tău și va examina uterul, ovarele și trompele uterine. Prin acest tip de ecografie (comparativ cu cea transabdominala), medicul poate avea acces la informații mai precise și poate să pună diagnosticul precis și cât mai aproape de adevăr.
Controlul sânilor: acesta trebuie efectuat de către medicul ginecolog la fiecare 1-3 ani la pacienta care are 20-39 de ani și anual în cazul pacientei cu vârsta de cel puțin 40 de ani. Prin acest control, medicul va analiza vizual sânii tăi, căutând modificări de formă sau de simetrie ale sânilor, modificări la nivelul pielii sânilor sau la nivelul mameloanelor. In continuare, medicul va evalua ganglionii limfatici prin palpare la nivelul axilei tale, dar si deasupra si dedesubtul claviculelor. La sfarsitul examinarii, medicul va efectua palparea propriu-zisa a sanilor, cu miscari circulare, pentru a evalua atat tesuturile superficiale, cat si cele profunde.
Articolul face parte dintr-o serie de 24 de articole de specialitate scrise de psihologi și de medici ginecologi.
Te invit să accesezi link-urile următoare, pentru a descoperi ce întrebări ar putea să-ți pună medicul ginecolog și când trebuie să mergi prima dată la ginecolog: