FIV (fertilizare in vitro)
Vă doriți un copil?
Cu ajutorul specialiștilor, visul poate deveni realitate.
Ce este fertilizarea in vitro?
Termenul de fertilizare in vitro reprezintă o tehnică de reproducere umană asistată, apărută în jurul anilor '80, ce presupune crearea embrionului în afara corpului uman. Ea cuprinde mai multe etape: administrarea unui tratament hormonal (în majoritatea cazurilor tratament injectabil) cu scopul de a stimula ovarele pentru a obține mai multe ovocite; recoltarea ovocitelor prin puncție ovariană, care se desfășoară sub anestezie generală în majoritatea cazurilor, și sub control ecografic; fertilizarea ovocitelor cu spermă în laborator; cultivarea în laborator a embrionilor pentru o perioadă ce poate dura între 2 și 6 zile; transferul celui mai bun / celor mai buni embrioni în uter și crioconservarea restului embrionilor.
CARE SUNT AVANTAJELE FERTILIZĂRII IN VITRO?
- este tehnica de reproducere umană asistată cu cea mai mare rată de succes;
- de regulă, reactile adverse ale medicației folosite și ale procedurilor efectuate sunt minime;
- embrionii crioconservați și apoi decongelați sunt considerați la fel de sănătoși și siguri pentru mamă ca și cei fresh
ÎN CE SITUAȚII SE RECOMANDĂ FERTILIZAREA ÎN VITRO?
Fertilizarea în vitro este indicată în următoarele situații:
- Obstrucția, absența sau afectarea severă a ambelor trompe uterine;
- Patologie masculină severă
- Programe de donare (ovocite sau embrioni);
- Cupluri ce necesită diagnostic genetic preimplantațional;
- Eșecul tratamentelor convenționale (în endometrioză avansată, rezerva ovariană redusă, disfuncție ovulatorie, infertilitate de cauză neexplicată);
- Mamă surogat;
- Prezervarea fertilității (crioconservare de ovocite sau de embrioni).
Înainte de FIV
Cuplul trebuie să facă un set de investigații și analize, pentru a descoperi eventuale probleme ce ar scădea șansele de succes ale procedurii: analize uzuale de sânge și urină, teste hormonale, Papanicolau, teste pentru bolile infecțioase, ecografie vaginală și alte tehnici imagistice pentru evaluarea cavității uterine. De exemplu, în cadrul complexului TORCH, care reprezintă mai multe infecții, majoritatea virale, pe care în principiu le contactăm cu toții de-a lungul vieții, dacă pacienta nu prezintă imunitate la rubeolă sau varicelă, se recomandă vaccinarea sa și amânarea întregii proceduri cu o lună. De asemenea, este esențială întâlnirea cu specialistul în infertilitate, care alcătuiește planul de tratament și discută cu cuplul toate detalile tratamentului; ecografia transvaginală
efectuată de către specialist poate evidenția afecțiuni ale uterului, ovarelor sau trompelor uterine care necesită rezolvare chirurgicală înainte de începerea procedurii FIV, pentru a optimiza șansele de succes. Astfel, hidrosalpinxul (care înseamnă trompa uterină obstruată și dilatată datorită lichidului pe care îl conține) înjumătățește șansele de obținere a sarcinii; de asemenea, polipii endometriali și fibroamele uterine submucoase, care reprezintă formațiuni dezvoltate în interiorul cavității uterine, trebuiesc înlăturate; sinechiile uterine (aderențele din interiorul cavității uterine) scad șansele de implantare a embrionilor transferați. În general, toate afecțiunile de mai sus se pot rezolva prin procedee chirurgicale moderne de endoscopie (laparoscopie sau histeroscopie).
Stimularea ovariană
Puncția ovariană și recoltarea spermei
Fertilizarea și cultivarea embrionilor în laborator
Transferul în uter al embrionilor
(embriotransferul)
Deși majoritatea pacientelor cred că activitatea fizică va impacta negativ rezultatul FIV, până în prezent nu a fost demonstrat efectul benefic al repausului la pat pentru succesul FIV, ba chiar a fost înregistrat efectul său negativ. După transferul embrionului/embrionilor în uter, evoluția ulterioară nu mai poate fi influențată, ea depinzând de calitatea lor. Pacienta are ca restricții efortul fizic excesiv și băile fierbinți, dar în rest poate să se întoarcă la viața sa obișnuită. După 9-14 zile de la embriotransfer se efectuează un test de sarcină din sânge, dozarea beta-hCG.
Crioconservarea embrionilor
ȘANSELE DE REUȘITĂ ALE UNUI CICLU FIV
Când apreciem șansele de reușită ale unei proceduri FIV, trebuie să luam în considerare faptul că probabilitatea lunară a unui cuplu fertil de a concepe se situează în jurul valorii de 20%. Rata de succes a unei proceduri FIV depinde de numeroase variabile, dintre care cele mai importante sunt:
- vârsta partenerilor (cea mai importantă este vârsta femeii);
- numărul și calitatea ovocitelor recoltate la puncția ovariană;
- numărul embrionilor transferați în uter;
- cauza infertilității;
- modul de exprimare a ratei de succes.
Sarcina poate fi definită ca pozitivarea testării din sânge a beta-hCG (sarcina biochimică) sau confirmarea ecografică a sarcinii (sarcina clinică). Rata de succes a unei proceduri FIV poate fi exprimată diferit:
- pe ciclu FIV (procentul de cicluri FIV care se finalizează cu o sarcină);
- pe embriotransfer (procentul de embriotransferuri care se finalizează cu o sarcină);
- procentul de cicluri FIV care se finalizează cu o naștere de făt viu;
- pe pacient (șansa cumulată de succes a unui pacient, după efectuarea uneia sau mai multor proceduri FIV).
Șansa de a obține o sarcină după un ciclu FIV, se situează, în medie, intre 30% și 40%.
În cel mai recent raport al Consorțiului European de Monitorizare a Datelor FIV (EIM), care prezintă rezultatele reproducerii umane asistate în Europa în anul 2014, rata de sarcină clinică pe transfer de embrioni obținută prin FIV era de 35,8%, iar rata de sarcină clinică pe transfer de embrioni obținută prin ICSI era de 35%.Ce se întamplă în cazul unui ciclu FIV nereușit?
Pentru nici un medic specialist în infertilitate sau pentru nici o clinică profilată pe FIV, rata de succes nu se apropie de 100%. În cazul unei paciente cu vârsta sub 40 de ani, rata medie de sarcină este cuprinsa intre 35 și 50% pentru un ciclu FIV. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că majoritatea cuplurilor nu obțin sarcina la prima procedură FIV.
După un rezultat negativ, majoritatea cuplurilor trăiesc sentimente negative: descurajare, tristețe, depresie; unii consideră că nu mai au nici o șansă, alții încearcă să-și explice nereușita și nu pot găsi o cauză, și de aceea nu știu ce pot schimba.
În majoritatea cazurilor, eșecul de implantare se datorează embrionilor; la femei, pe măsură ce înaintează în vârstă, calitatea ovocitelor scade și embrionii obținuți au o șansă din ce în ce mai mare de anomalii genetice; la bărbați se petrece același lucru prin fragmentarea ADN-ului spermatic. Așa cum am mai spus, embrionii care se opresc din evoluție în laborator sau care nu se implantează sau care sunt avortați în primul trimestru de sarcină sau care nu duc o sarcina până la o naștere cu făt viu, nu reprezintă decât un continuu proces de selecție naturală.
DAR UN CICLU FIV NEREUȘIT NU ÎNSEAMNĂ CAPĂTUL DRUMULUI! UNEORI, TOT CE TREBUIE ESTE PERSEVERENȚA!
- dacă stimularea ovariană nu a avut un răspuns bun din partea pacientei, poate modifica protocolul de stimulare;
- dacă rata de fertilizare a fost scăzută sau s-a înregistrat un eșec de fertilizare, se poate alege ICSI la procedura ulterioară;
- dacă a înregistrat dificultăți la embriotransfer, poate efectua un test transfer înainte de următorul embriotransfer sau o histeroscopie/sonohisterografie pentru a inspecta canalul cervical și cavitatea uterină;
- dacă uterul a fost cauza (situație rară), histeroscopia poate diagnostica și trata simultan o sinechie uterină, un polip endometrial sau un fibrom uterin submucos;
- dacă totul a decurs bine și au fost transferați embrioni normali care nu s-au implantat, poate indica efectuarea de cariotip genetic de către ambii parteneri; dacă aceste analize sunt în limite normale, cu siguranță merită încercat un nou ciclu FIV.