Estetică ginecologică - Dr. Ioan Boleac

Estetică ginecologică

Frumusețea și încrederea în sine reprezintă atuurile unei femei. Femeile își doresc să se simtă bine în pielea lor, adică o calitate cât mai bună a vieții. Ele trebuie să ia decizii informate în legătură cu frumusețea și sănătatea lor.

În ultimele 2 decenii a apărut și s-a dezvoltat estetica ginecologică, ramură a ginecologiei care este preocupată de aspectul estetic genital, dar și de îmbunătățirea funcționalității aparatului genitourinar.

Există multe situații în viața unei femei (ca nașterile pe cale vaginală, menopauză, tratamentele oncologice, etc.) care duc la atrofie vaginală, incontinența urinară de efort, scăderea libidoului, durere în timpul actului sexual; toate acestea pot afecta puternic viața sexuală și socială a unei femei. Totodată, aceste situații sunt adesea considerate tabu, subiecte prea rușinoase și incomode pentru a fi abordate public de către societate. Această mentalitate trebuie schimbată; schimbarea a început deja, și ea trebuie continuată.

Estetica ginecologică se adresează tuturor acestor probleme, prin tehnici non-invazive sau minim invazive. Scopul tratamentelor nu este doar îmbunătățirea aspectului zonei genitale, dar și ameliorarea unor simptome ginecologice și îmbunătățirea vieții intime.

Gama complexă de proceduri de estetică ginecologică include, printre altele, și folosirea aparatelor laser în zona genitală, care abordează cu succes multe dintre problemele menționate mai sus, prin creșterea sintezei de colagen și îmbunătățirea calității mucoasei vaginale.


OPȚIUNI TERAPEUTICE
Rejuvenare vaginală

Ce este rejuvenarea vaginală?

Rejuvenarea genitală are două roluri cruciale:

 • restabilește forma, tonusul şi funcţia organelor genitale feminine;
 • îmbunătăţește satisfacţia sexuală.

Rejuvenarea vaginală nu mai este de mult timp un subiect tabu pentru femeile din România. Una dintre cele mai bune tehnici de rejuvenare vaginală de la noi din ţară este tratamentul nonchirurgical cu Laserul CO2 fracționat Femilift.Care sunt principalele motive pentru care femeile apelează la tratamentul de Rejuvenare Vaginală cu Laser?

 • Sindrom Urogenital de Menopauză (uscare, usturime, arsură, atrofie, lipsa lubrifieri mucoase genitale, contact sexual dureros).
 • Scăderea satisfacției sexuale provocate de laxitatea vaginală după sarcini, nașteri naturale sau din alte cauze.

Care este modul de actiune al Laserului CO2 fractionat Femilift?

Unda laser este livrată printr-un element optic care împarte fasciculul în 81 de pixeli microscopici (un model de 9x9); acest model pixelat nu provoacă o ablație agresivă și duce la o vindecare mai rapidă a țesuturilor, pentru că fasciculele microscopice pătrund în submucoasă unde își exercită efectul termic profund, lăsând țesutul înconjurător intact, cu ablație minimă. Fibrele de colagen și de elastină existente se contractă. Efectul termic obținut local duce la modificări temporare ale metabolismului celular (producerea unei familii de proteine numite “proteine de șoc termic”), ce au ca rezultat regenerarea colagenului; astfel se formează noi fibre de colagen. Se formează noi vase de sânge, cu îmbunătățirea microvascularizației, care duce la îmbunătățirea oxigenării tisulare, a lubrifierii și a sensibilității vaginale. Se normalizează pH-ul și flora bacteriană locală (apare flora lactobacilară); se îmbunătățește răspunsul imun local și sunt eliminate infecțiile vaginale recurente. Creșterea în grosime a epiteliului vaginal (ce duce la îngustarea canalului vaginal), împreună cu creșterea lubrifierii și a sensibilității vaginale, duc la dispariția/ameliorarea disconfortului spontan și din timpul actului sexual, având ca efect și o creștere a satisfacției sexuale a ambilor parteneri.


Cum se realizează tratamentul de Rejuvenare Vaginală?

Înainte de începerea tratamentului, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sângerarea vaginală, infecția vaginală sau anomalii ale colului; pacienta trebuie să aibă un examen Papanicolau cu rezultat negativ.

Ședințele se efectuează astfel:

 •  3 ședințe de tratament, la un interval de 4-6 săptămâni;       
 •  1 ședință după 6 luni.

Fiecare ședință durează în jur de 10 minute.

Procedura este nedureroasă (se efectuează fără anestezie), rapidă, sigură și nu necesită întreruperea activităților zilnice. Pacienta poate simți un ușor disconfort 2-3 zile după procedură și trebuie să evite contactul sexual timp de 5 zile.


Când apar rezultatele tratamentului?

Rezultatele încep să apară după minimum 4-6 săptămâni.

În cadrul studiilor efectuate, toate pacientele au raportat îmbunătățirea calității vieții sexuale. Rata reacțiilor adverse este extrem de scăzută.

Rejuvenarea labiei mari

 • Laserul Femitight îmbunătățește calitatea mucoasei sau pielii prin stimularea procesului de sinteză de colagen și elastină și prin creșterea vascularizatiei;
 • Țesuturile tratate devin mai ferme, mai elastice, mai rezistente.
Tratamentul incontinenței urinare de efort
Incontinența urinară este o problemă de sănătate publică, pentru că se estimează că ea afectează 200 de milioane de persoane la nivelul întregii lumi.

Incontinența urinară - Definire și Clasificare


Incontinența urinară poate fi definită ca pierderea involuntară de urină pe care o acuză pacienta dacă ne referim la simptom, sau scurgerea de urina obiectivata la examenul clinic dacă o considerăm semn. În funcție de etiologie si simptomatologie, incontinența urinară a fost împărțită în 4 mari clase:

 1. incontinența urinară de efort;
 2. incontinența prin imperiozitate micțională;
 3. incontinența mixtă (o combinatie a primelor două);
 4. incontinența “prin prea plin”.

Incontinența urinară de efort (IUE) este caracterizată de pierderea de urină la efort fizic, tuse, strănut, râs, exerciții fizice sau chiar la schimbarea poziției corpului sau la efort minim, atunci cand exista o afectare severă a sfincterului uretrei. Ea a fost împărțită, la rândul ei, în 2 clase:

 1. incontinență datorată hipermobilității uretrei (uretra își schimbă poziția la creșteri ale presiunii abdominale);
 2. incontinența datorată defectului sfincterului uretral.

Incontinența urinară - Factori

Printre principalii factori implicați în apariția IUE se număra: 

 • sarcina și nașterea pe cale vaginală (nașterea instrumentală cu ajutorul forcepsului pare sa crească cel mai mult riscul de incontinența urinară);
 • menopauza;
 • obezitatea;
 • tusea cronică, datorata fumatului sau bolilor pulmonare;
 • afectarea nervilor și a mușchilor în urma intervențiilor chirurgicale ginecologice sau pelvine.

Un studiu efectuat pe un număr mare de cazuri a estimat prevalența incontinenței urinare la 30% pentru femeile între 30 și 60 de ani. Aproximativ jumătate din aceste cazuri sunt atribuite IUE. O femeie așteaptă, în medie, 6 ani și jumătate de când experimentează primele simptome, până când se adresează medicului și obține un diagnostic. Importanța acestei afectiuni este dată de faptul că până și simptomele ușoare afectează viața profesională, personală, sexuală și socială. Aceste paciente se luptă adesea cu activități zilnice ( cumpărături, mers la film), din cauza fricii de a nu se găsi în preajma unei toalete.

Abordare modernă a tratamentului 

O metodă modernă de tratament ce a intrat relativ curând în arsenalul terapeutic al incontinenței urinare de efort este Laserul CO2 fracționat Femilift.

Unda laser este livrată printr-un element optic care împarte fasciculul în 81 de pixeli microscopici. Acest model pixelat nu provoacă o ablație agresivă și duce la o vindecare mai rapidă a țesuturilor. De ce? Pentru că fasciculele microscopice pătrund în submucoasă, unde își exercita efectul termic profund, lăsând țesutul înconjurător intact, cu ablatie minimă. Procedura duce la contracția fibrelor de colagen și elastină și induce producția de noi fibre de colagen. Acestea întăresc suportul uretrei medii. Sistemul Femilift se adresează întregului spațiu periuretral. Crește grosimea pereților vaginali și asigură uretrei medii un suport superior. 

Înainte de tratament, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sângerarea vaginală, infecția vaginală sau anomalii ale colului. Pacienta trebuie să aibă un examen Papanicolau cu rezultat negativ. Tratamentul se efectuează cu o sondă laser cilindrică, sonda Femilift, care este introdusă în vagin (ea mimează forma vaginului, pentru a asigura confortul pacientei), pentru a fi poziționată sub zona uretrei medii și este rotită cu 120 de grade. Se efectuează 3 ședințe de tratament, la un interval de 4-6 săptămâni, și înca o sedință după 6 luni. Fiecare ședință durează în jur de 10 minute, timp în care se efectuează 3 treceri ale sondei.

Rezultatele raportate de studii au arătat că sistemul Femilift poate trata IUE ușoară și moderată, dar poate și ameliora simptomatologia în cazurile cu IUE severă. Unele studii efectuate au raportat o îmbunătățire a simptomelor incontinenței urinare la 80%-90% dintre paciente.

Tratament incontinența urinară

Tratament incontinența urinară

Rata de reacții adverse este extrem de scăzută. Procedura este practic nedureroasă (se efectuează fără anestezie), rapidă, sigură și nu necesită întreruperea activităților zilnice. Pacienta poate simți un ușor disconfort 2-3 zile după procedură și trebuie să evite contactul sexual timp de 5 zile. 

Depigmentarea genitală

 • Hiperpigmentarea: influențată genetic, de hormoni, sarcină, expunerea la soare, înaintarea în vârstă;
 • Femitight – piele mai deschisă, mai tânără, mai fermă, mai estetică;
 • Tratează laxitatea labiilor mari, atrofia mucoasei, hiperpigmentarea zonei genitale și perigenitale
 • Procedura necesită doar anestezie locală sub formă de cremă, nu necesită repaus la pat, pacientul se reîntoarce în aceeași zi la activitățile lui zilnice.

Fă-ți chiar acum o programare și scapă de complexe!