De ce este necesar să mergi periodic la ginecolog? - Dr. Ioan Boleac

De ce este necesar să mergi periodic la ginecolog?

Controlul ginecologic periodic are rolul de a depista și de a aduce la cunoștință pacientei eventuala patologie a sistemului reproducător.

Astfel, o dată pe an trebuie efectuată o consultație ginecologică, un test Papanicolau și o ecografie transvaginală. Testul Papanicolau poate detecta displaziile cervicale (modificări precanceroase ale celulelor colului uterin) care pot evolua într-un interval de timp de ordinul lunilor sau anilor spre cancer de col uterin sau spre vindecare; în funcție de rezultatul testului, pot fi indicate investigații suplimentare, ca tipajul viral HPV sau colposcopie.

Ecografia transvaginală poate detecta patologia benignă sau malignă a uterului, trompelor uterine și ovarelor, ca de exemplu: fibroamele uterine, polipii endometriali, hidrosalpinxul, leziuni de endometrioză sau adenomioză, chisturile ovariene, cancerul de ovar, etc. În ceea ce privește examenul sânilor, sub vârsta de 40 de ani este indicată anual o ecografie mamară, iar după vârsta de 40 de ani, investigația de screening este mamografia, care trebuie efectuată o dată la 2 ani.