Speranță și perseverență: drumul către bucuria primului ecograf - Caz infertilitate - Dr. Ioan Boleac
Speranță și perseverență: drumul către bucuria primului ecograf – Caz infertilitate
FIV este văzut în continuare ca o stigmă?
februarie 26, 2024
FIV este văzut în continuare ca o stigmă?
februarie 26, 2024
Da, se poate și așa! Se întâmplă uneori să reușești din prima încercare și atunci bucuria este foarte mare, pentru că se cheamă “punct ochit, punct lovit!”
Cuplul despre care vorbim astăzi ilustrează perfect această zicală. Au ajuns la mine după, țineți-vă bine! 15 ani de contact sexual neprotejat în care nu obținuseră sarcina. 15 ani!
Partenera 37 de ani, fără boli sau intervenții chirurgicale în antecedente:
· AMH 3,5 ng/ml;
· Prolactina și funcția tiroidiană în limite normale, dozările hormonale de ziua 3 în limite normale;
· Sonohisterografia efectuată în urmă cu aproape 3 ani arătase o cavitate uterină normală și ambele trompe permeabile;
· La ecografia pe care am efectuat-o am găsit un AFC de 25 care confirmă rezervă ovariană bună; uterul era polifibromatos, avea 2 fibroame mai mari: unul subseros posterior de aproximativ 3 cm, al doilea subseros sesil la nivelul cornului drept de 4 cm.
Partener 43 de ani:
· Varicocel stâng operat în urmă cu mai mulți ani;
· Spermogramă lucrată la Gynera a arătat o astenozoospermie cu 23% motilitate progresivă;
· Indicele de fragmentare al ADN-ului spermatic în limite normale.

Aveau deja o procedură de fertilizare în vitro efectuată în altă clinică în urmă cu 2 ani. La puncția ovariană se extrăseseră 21 de ovocite, dar doar 9 s-au fertilizat și au rezultat 3 blastocisti. Primul embriotransfer cu 2 blastocisti fresh a avut un rezultat negativ, la fel și transferul blastocistului congelat.

La prima întâlnire am discutat cu cei doi dacă prezența fibroamelor ne încurcă la obținerea sarcinii. Este o discuție pe care o am foarte frecvent cu pacientele mele, pentru că sunt foarte multe femei care au fibroame uterine. Le-am spus că cele 2 fibroame situate la exteriorul uterului nu afectează în nici un fel șansele de a obține o sarcină; singura discuție este dacă vor afecta evoluția sarcinii, pentru că fibroamele uterine își măresc de regulă dimensiunile în timpul sarcinii și pot duce la apariția de complicații în sarcină; în urma discutării unei eventuale intervenții chirurgicale de extirpare a fibroamelor, cei 2 s-au gândit și s-au decis să facă întâi operația și apoi obținerea sarcinii.

Zis și făcut: am început stimularea ovariană pe protocol scurt cu antagonist de GnRH, pacienta a răspuns bine; am extras la puncție 19 ovocite din care au rezultat 5 blastociști pe care i-am congelat. Apoi femeia a efectuat intervenția chirurgicală și ne-am revăzut pentru control după 8 luni, ca să dăm timp uterului să se vindece; totul era bine.

Primul embriotransfer pe ciclu natural ne-a și adus bucuria, așa cum v-am spus deja mai sus; nu pot să îmi dau seama ce era în sufletul ei când a auzit la ecografie inimioara bătând, după 17 ani de încercări!! ???? Ascultă doar cu ochii în lacrimi, și nu mai putea spune nimic…
Acum sarcina are deja 13 săptămâni și evoluează bine, Doamne-ajută!!
Aveți aici poză cu bătăile magice de inimă ale micuțului embrion ????