Sindromul Genitourinar de Menopauză - Tratament cu Laser
Sindromul Genitourinar de Menopauză – Tratament Laser CO2 fracționat Femilift
Incontinența urinară de efort – Tratament Modern
mai 14, 2020
Îngrijire postpartum
Reabilitarea Postpartum – Tratament Laser CO2 Femilift
mai 14, 2020

Sindromul Genitourinar de Menopauză – Ce este? Cum se manifestă? Care este tratamentul?

Menopauza este o fază normală a vieții unei femei. Pentru multe femei este o schimbare binevenită, care înseamnă lipsa menstrelor, a sindromului premenstrual și a metodelor de contracepție.

Menopauza este acel moment în care se instalează lipsa permanentă a menstruației, datorită pierderii activității ovariene. Se consideră că o femeie a ajuns la menopauză atunci când nu a avut menstruație timp de 12 luni consecutive și prezintă un anumit pattern hormonal – niveluri scăzute de estrogeni și crescute de FSH și LH. Perimenopauza este un termen mai nou, ce include intervalul anterior ultimei menstruații, interval în care ciclul menstrual progresează de la un ciclu ovulator regulat și predictibil spre un ciclu neregulat, cu o frecvență în creștere a ciclurilor anovulatorii. Astfel se ajunge la oprirea menstrelor.

Sindromul Genitourinar de Menopauză – Modificări anatomice și fiziologice

Schimbările generate de atrofie la nivelul vaginului, vulvei, vezicii urinare și uretrei au primit numele de Sindrom Genitourinar de Menopauză (GSM). Astfel, din cauza producției extrem de scăzute de estrogeni, apar următoarele modificări:

 • Vaginul pierde colagen, țesut adipos și capacitatea de a reține apă.
 • Pereții vaginali se micșorează.
 • Pliurile mucoasei vaginale dispar.
 • Epiteliul de suprafață se subțiază până la câteva straturi de celule.
 • Suprafața vaginului devine friabilă, predispusă la sângerare, la traume minime.
 • Vasele de sânge din pereții vaginului se îngustează.
 • Secreția glandelor scade.
 • Cu timpul, vaginul se contractă și își pierde flexibilitatea.
 • Labiile mici se micșorează și devin mai palide.
 • Datorită faptului ca pH-ul devine mai alcalin, mediul vaginal devine mai puțin primitor pentru lactobacili (flora bacteriană normală a vaginului) și mai susceptibil la infecții cu agenți patogeni urogenitali și fecali.

Dispareunia (durerea la contactul sexual), însoțită uneori de sângerare după contactul sexual, este consecința inevitabilă a unei atrofii vaginale severe cu lubrifiere insuficientă. Chiar și la femeile care nu au viață sexuală activă, vaginitele atrofice cauzează mâncărimi, iritații și arsuri. Subțierea mucoasei la nivelul uretrei și vezicii urinare duce la:

 • creșterea frecvenței urinărilor;
 • imperiozitate micțională;
 • disurie (dificultăți la urinare).

Ascensionarea agenților infecțioși din vagin la nivelul sistemului urinar duce la inflamații ale uretrei și vezicii urinare (uretrite și cistite) și infecții de tract urinar.

Sindromul Genitourinar de Menopauză – Tratament Laser CO2

O modalitate modernă și eficientă de tratament a sindromului genitourinar de menopauză o reprezintă utilizarea Laserului CO2 fracționat Femilift. 

Unda laser este livrată printr-un element optic care împarte fasciculul în 81 de pixeli microscopici (un model de 9*9). Acest model pixelat nu provoacă o ablație agresivă și duce la o vindecare mai rapidă a țesuturilor. De ce? Pentru că fasciculele microscopice pătrund în submucoasă unde își exercită efectul termic profund, lăsând țesutul înconjurător intact, cu ablație minimă.

Fibrele de colagen și de elastină existente se contractă. Efectul termic obținut local duce la modificări temporare ale metabolismului celular (producerea unei familii de proteine numite “proteine de șoc termic”), ce au ca rezultat regenerarea colagenului; astfel se formează noi fibre de colagen. Se formează noi vase de sânge, cu îmbunătățirea microvascularizației, care duce la îmbunătățirea oxigenării tisulare, a lubrifierii și a sensibilității vaginale. Se normalizează pH-ul și flora bacteriană locală (apare flora lactobacilară); se îmbunătățește răspunsul imun local și sunt eliminate infecțiile vaginale recurente. Creșterea în grosime a epiteliului vaginal (ce duce la îngustarea canalului vaginal), împreună cu creșterea lubrifierii și a sensibilității vaginale, duc la dispariția/ameliorarea disconfortului spontan și din timpul actului sexual, având ca efect și o creștere a satisfacției sexuale a ambilor parteneri.

Pregătire Tratament

Înainte de începerea tratamentului, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sângerarea vaginală, infecția vaginală sau anomalii ale colului; pacienta trebuie să aibă un examen Papanicolau cu rezultat negativ.

Cum se efectuează tratamentul?

Tratamentul se efectuează cu o sondă laser cilindrică, sonda Femilift, care este introdusă în vagin (ea mimează forma vaginului, pentru a asigura confortul pacientei). În timpul tratamentului, sonda este rotită la 360 de grade, pentru a acoperi întregul perete vaginal. Sonda Femilift Slim este proiectată pentru pacientele cu atrofie vaginală severă sau cele care au urmat tratamente oncologice. Ședințele se efectuează astfel:

 • 3 ședințe de tratament, la un interval de 4-6 săptămâni;
 • 1 sedință după 6 luni.

Fiecare ședință durează în jur de 10 minute, timp în care se efectuează 3 treceri ale sondei de-a lungul peretelui vaginal.

Studiile efectuate au arătat o rată extrem de scăzută a reacțiilor adverse. Procedura este practic nedureroasă (se efectuează fără anestezie), rapidă, sigură și nu necesită întreruperea activităților zilnice. Pacienta poate simți un ușor disconfort 2-3 zile după procedură și trebuie să evite contactul sexual timp de 5 zile.

Rezultatele încep să apară după minimum 4-6 săptămâni.  

Îți dorești o programare? Nu ezita să mă contactezi, accesând link-ul următor: www.ioanboleac.ro/contact/!