Dr. Boleac Ioan – invitat A7TV, De vorbă cu doctorul cu Consuela Bălașa
februarie 24, 2021Proiect „Girl Talk”, organizat de Interact Sf. Sava
mai 20, 2021Sănătatea intimă reprezintă un subiect din ce în ce mai important, dacă ne luăm după numărul crescut de tineri ce se confruntă cu boli cu transmitere sexuală, precum și după numărul de avorturi anuale.
Se pare că peste 50% dintre tinerii din România învaţă de pe net despre contracepţie şi sexualitate. De aceea, mi-am dorit să vin în ajutorul lor, cu sfaturi și recomandări utile, explicate pe înțelesul tuturor.
SĂNĂTATEA INTIMĂ – După ce o să fac prima dată sex, o să mi se schimbe corpul?
Nu, corpul tău se va modifica indiferent dacă ai sau nu contact sexual. Nu are legătură cu asta! Pur și simplu sunt niște etape ale creșterii și dezvoltării organismului tău, care sunt condiționate genetic. Inițial are loc accelerarea creșterii corpului tău, după care încep să se formeze sânii. Apoi, prin debutul producerii unor hormoni, apare parul pubian și axilar, se atinge maximul ritmului de creștere, iar în final, apare și menstruația.
După ce apare menstruația, ritmul de creștere încetinește. Această succesiune de etape are loc fără ca tu să o poți influența, prin contact sexual sau orice altceva.
SĂNĂTATEA INTIMĂ – Dacă fac duș intravaginal după contactul sexual, mai pot rămâne gravidă?
Răspunsul este DA, bineînțeles! Dușul este clar recomandat pentru igiena personală, dar nu constituie sub nicio formă o metodă de contracepție! Ține minte că, după ce spermatozoizii ajung în vagin, durează aproximativ 90 de secunde să ajungă în colul uterin, de unde nu îi mai poți îndepărta.
Dacă prietenul meu își pune 2 prezervative simultan, suntem mai protejați?
Sub nicio formă nu veți fi mai protejați, ba dimpotriva! Dacă procedați astfel, cu siguranță experiența sexuală va fi mai incomodă pentru amândoi. Ca să nu mai vorbim că prezervativul situat la exterior poate rămâne în vaginul tău, ducând la o situație neplăcută.
Am înțeles că există anumite poziții sexuale din care nu poți să rămâi însărcinată, care sunt aceste poziții?
Nu este vorba decât de un alt mit. Nu există poziții sexuale din care să nu poți rămâne însărcinată! Dacă ai avut un contact sexual neprotejat, poți rămâne însărcinată, nu contează în ce poziție s-a produs contactul sexual.
Este adevărat că dacă faci sex în apă, nu poți rămâne însărcinată?
Nu, nu este adevărat. Cu siguranță poți rămâne însărcinată, apa nu reprezintă un mijloc de contracepție.
Iau pilule contraceptive, întrebarea mea este dacă sunt protejată și în acele zile de pauză?
Da, dacă ai administrat corect pilulele contraceptive, ești protejată și în acele zile de pauză (cel mai adesea sunt 7 zile de pauză).
Ce fac dacă am uitat să iau o pilulă?
Dacă ai uitat să iei o pilulă, tot ce trebuie să faci este să iei pilula respectivă cât mai curând poți, iar următoarea pilulă să o iei normal, atunci când trebuie. Chiar dacă asta înseamnă să iei 2 pilule în aceeași zi. Poți sta liniștită, ești protejată în continuare, nu trebuie să folosești protecție suplimentară.
După ce nu mai iau pilule contraceptive, va fi o perioadă în care nu voi avea menstră?
Nu, nu ar trebui să se întâmple așa ceva. De fapt nu există niciun suport științific al faptului că la întreruperea anticoncepționalelor orale va apărea o perioadă de amenoree (lipsa menstruației).
Dacă iau anticoncepționale și antibiotice simultan, mai sunt protejată?
O întrebare foarte bună. Există această idee destul de larg răspândită că dacă iei și antibiotic pe lângă anticoncepționale orale, nu vei mai fi protejată. Sfatul meu este să citiți cu atenție prospectul pilulei contraceptive pe care o folosiți, iar la secțiunea “interacțiune cu alte medicamente”, veți găsi o listă cu substanțele care afectează eficiența pilulei. Spun asta pentru că eu, oricât am căutat, nu am găsit decât studii care au arătat că cele mai comune antibiotice administrate oral (peniciline, cefalosporine, tetracicline, etc.) nu scad eficacitatea anticoncepționalelor orale.
SĂNĂTATEA INTIMĂ – Dacă am luat astăzi pilula de a doua zi, sunt protejată și mâine dacă am contact sexual?
Nu, nu ești protejată, protecția conferită de pilula de a doua zi se aplică doar contactului sexual neprotejat după care a fost administrată (dacă a fost administrată corect, adică în primele 72 de ore).
Dacă nu am orgasm la contactul sexual, nu pot să rămân gravidă, nu?
Ba da, poți rămâne gravidă! Sunt două lucruri diferite, posibilitatea de a rămâne gravidă are legătură cu ovulația și cu fertilitatea femeii. Nu are legătură cu gradul de excitație sexuală și cu orgasmul femeii.
Dacă iau pilule contraceptive, am un risc mai mare să fac cancer la ovare?
Nu, dimpotrivă! S-a dovedit că pilulele contraceptive orale combinate scad riscul de cancer ovarian, endometrial (cancer al uterului) și colorectal.
Dacă încep să iau pilule contraceptive, o să îmi apară coșuri pe față?
Nu, dimpotrivă! Dacă ai deja acnee, pastilele contraceptive o să te ajute. Acneea are legătură cu concentrația hormonilor sexuali masculini din sânge (cum este testosteronul) și cu sensibilitatea țesuturilor tale la acești hormoni. Datorită faptului ca pilulele contraceptive scad concentrația testosteronului din sânge, ele sunt folosite adesea în tratamentul acneei.
Dacă fumez, nu pot lua anticoncepționale?
Răspunsul la această întrebare nu este chiar așa de simplu pe cât pare. Contracepția orală este absolut contraindicată la fumatoarele în vârstă de peste 35 de ani. La pacientele cu vârsta mai mică de 35 de ani și care fumează mai mult de 15 țigări/zi, contraindicația este relativă. Personal, nu sunt de acord cu acest lucru, mai ales că adolescentele nu sunt întotdeauna oneste când le întreabă medicul cât de mult fumeazî. Din punctul meu de vedere, dacă fumezi, nu ar trebui să iei anticoncepționale orale!
Eu am nascut în urmă cu 2 luni. Dacă alăptez, nu pot rămâne însărcinată, nu?
Ba da, poți rămâne însărcinată! Este doar un mit extrem de răspândit. Este adevărat că faptul că alăptezi întârzie ovulația, pentru că hormonii care sunt implicați în producția și excreția laptelui matern, inhibă ovulația și menstruația. UNEORI, ovulația REVINE chiar după 6-9 luni, dar nu putem ști cu precizie când se întâmplă asta, așa că nu te baza pe această “protecție”.
Este adevărat că nu este bine să faci sport când ești la menstruație?
Este fals! Orice formă de sport pe care o practici la menstruație te va ajuta din 2 puncte de vedere: pe de-o parte, îți va ameliora durerile, pe de altă parte activitatea fizică va duce la descărcare de serotonină ( “hormonul fericirii”) și endorfine.
Este adevărat că dacă iau pilule contraceptive, sunt protejată doar de la al doilea ciclu la care le folosesc?
Nu, nu este adevărat! Ești protejată chiar de la primul ciclu menstrual la care le folosești, dar doar după primele 7 zile de la începutul administrării. În prima săptămână trebuie să folosești protecție suplimentară (prezervativ de exemplu).
Dacă practic doar sex oral, nu pot să iau boli cu transmitere sexuală, nu?
Ba da, bolile cu transmitere sexuală se pot transmite și prin sex oral, chiar dacă nu a existat contact sexual cu penetrarea vaginului.
SĂNĂTATEA INTIMĂ – Dacă partenerul/a este virgin/ă, nu are cum să îmi dea vreo boală cu transmitere sexuală, nu?
Ba da, pentru că, în ciuda faptului că nu a avut un contact sexual cu penetrare, nu se poate exclude posibilitatea sexului oral sau contactului direct între zonele genitale, în urma căruia să fi contactat o boală cu transmitere sexuală.
Prima parte a seriei „Mituri despre viata intima”:
Pentru mai multe informații despre sănătatea intimă, urmăriți-mi activitatea de pe Instagram: !