Incontinența Urinară - Tratament Modern, Nedureros și Rapid
Incontinența urinară de efort – Tratament Modern
Sindromul Ovarelor Polichistice
aprilie 15, 2020
Sindromul Genitourinar de Menopauză – Tratament Laser CO2 fracționat Femilift
mai 14, 2020
Incontinența urinară este o problemă de sănătate publică, pentru că se estimează că ea afectează 200 de milioane de persoane la nivelul întregii lumi.

Incontinența urinară – Definire și Clasificare

Incontinența urinară poate fi definită ca pierderea involuntară de urină pe care o acuză pacienta dacă ne referim la simptom, sau scurgerea de urină obiectivată la examenul clinic dacă o considerăm semn. În funcție de etiologie și simptomatologie, incontinența urinară a fost împărțită în 4 mari clase:

 1. incontinența urinară de efort;
 2. incontinența prin imperiozitate micțională;
 3. incontinența mixtă (o combinație a primelor două);
 4. incontinența “prin prea plin”.

Incontinența urinară de efort (IUE) este caracterizată de pierderea de urină la efort fizic, tuse, strănut, râs, exerciții fizice sau chiar la schimbarea poziției corpului sau la efort minim, atunci cand există o afectare severă a sfincterului uretrei. Ea a fost împărțită, la rândul ei, în 2 clase:

 1. incontinență datorată hipermobilității uretrei (uretra își schimbă poziția la creșteri ale presiunii abdominale);
 2. incontinență datorată defectului sfincterului uretral.

Incontinența urinară – Factori

Printre principalii factori implicați în apariția IUE se numără: 

 • sarcina și nașterea pe cale vaginală (nașterea instrumentală cu ajutorul forcepsului pare să crească cel mai mult riscul de incontinență urinară);
 • menopauza;
 • obezitatea;
 • tusea cronică, datorată fumatului sau bolilor pulmonare;
 • afectarea nervilor și a mușchilor în urma intervențiilor chirurgicale ginecologice sau pelvine.

Un studiu efectuat pe un număr mare de cazuri a estimat prevalența incontinenței urinare la 30% pentru femeile între 30 și 60 de ani. Aproximativ jumătate din aceste cazuri sunt atribuite IUE. O femeie așteaptă, în medie, 6 ani și jumătate de când experimentează primele simptome, până când se adresează medicului și obține un diagnostic. Importanța acestei afecțiuni este dată de faptul că până și simptomele ușoare afectează viața profesională, personală, sexuală și socială. Aceste paciente se luptă adesea cu activități zilnice (cumpărături, mers la film), din cauza fricii de a nu se găsi în preajma unei toalete.

Abordare modernă a tratamentului 

O metodă modernă de tratament ce a intrat relativ curând în arsenalul terapeutic al incontinenței urinare de efort este Laserul CO2 fracționat Femilift.

Unda laser este livrată printr-un element optic care împarte fasciculul în 81 de pixeli microscopici. Acest model pixelat nu provoacă o ablație agresivă și duce la o vindecare mai rapidă a țesuturilor. De ce? Pentru că fasciculele microscopice pătrund în submucoasă, unde își exercită efectul termic profund, lăsând țesutul înconjurător intact, cu ablație minimă. Procedura duce la contracția fibrelor de colagen și elastină și induce producția de noi fibre de colagen. Acestea întăresc suportul uretrei medii. Sistemul Femilift se adresează întregului spațiu periuretral. Crește grosimea pereților vaginali și asigură uretrei medii un suport superior. 

Înainte de tratament, are loc un consult ginecologic al pacientei, pentru a exclude sângerarea vaginală, infecția vaginală sau anomalii ale colului. Pacienta trebuie să aibă un examen Papanicolau cu rezultat negativ. Tratamentul se efectuează cu o sondă laser cilindrică, sondă Femilift, care este introdusă în vagin (ea mimează forma vaginului, pentru a asigura confortul pacientei), pentru a fi poziționată sub zona uretrei medii și este rotită cu 120 de grade. Se efectuează 3 ședințe de tratament, la un interval de 4-6 săptămâni, și încă o sedință după 6 luni. Fiecare ședință durează în jur de 10 minute, timp în care se efectuează 3 treceri ale sondei.

Rezultatele raportate de studii au arătat că sistemul Femilift poate trata IUE ușoară și moderată, dar poate și ameliora simptomatologia în cazurile cu IUE severă. Unele studii efectuate au raportat o îmbunătățire a simptomelor incontinenței urinare la 80%-90% dintre paciente.

Tratament incontinența urinară

Rata de reacții adverse este extrem de scăzută. Procedura este practic nedureroasă (se efectuează fără anestezie), rapidă, sigură și nu necesită întreruperea activităților zilnice. Pacienta poate simți un ușor disconfort 2-3 zile după procedură și trebuie să evite contactul sexual timp de 5 zile.